Як приготувати пастилу з полуниці вдома: покроковий рецепт

Ілюстративне фото

Домашня пастила з сезонних ягід і фруктів - одне з найбільш корисних, натуральних та смачних ласощів. Приготувати пастилу зовсім не складно, достатньо зробити це один раз і процес може захопити вас настільки, що готувати пастилу ви будете постійно, експериментуючи з різними інгредієнтами. У сезон же дозрівання полуниці зробити полуничну пастилу просто необхідно. Потрібно відразу обмовитися, що навіть якщо полунична пастила спочатку призначається для тривалого зберігання, то, швидше за все, нічого з цього не вийде. При наявності в будинку ласунів ягідні пастилки будуть зникати просто на очах.

Інгредієнти для приготування приблизно 200 г полуничної пастили:

  • 500 г свіжої полуниці;
  • 1 невеликий лимон;
  • 100-120 г цукру-піску.

Покроковий рецепт приготування полуничної пастили:

1) Свіжозібрані ягоди добре промити в друшляку під проточною водою, дати воді трохи стекти.

2) Видалити плодоніжки від полуниці.

3) Лимон ретельно вимити, на дрібній або середній тертці натерти цедру, а потім вичавити з лимона сік і процідити його від кісточок.

4) В чашку викласти підготовлені ягоди, цедру лимона, влити лимонний сік. Подрібнити все блендером. В отриманому полуничному пюре не повинно залишитися жодного цілого шматочки ягід, воно має бути ідеально однорідним.

5) Вийшло пюре викласти в невелику каструльку, всипати цукор і на невеликому вогні уварювати, поки маса не почне густіти. Періодично пюре потрібно помішувати, щоб воно не пригоріло. З часу варіння повинна зайняти приблизно годину, не обов'язково чекати, поки маса перетвориться в джем, вона повинна лише стати густішим. До слова, можна спочатку відварити полуницю, а потім подрібнювати у пюре.

6) Далі потрібно вирішити, яким саме способом Ви будете сушити пастилу. Способів декілька: в спеціальному приладі для сушіння овочів і ягід (електросушарці), в духовці на деку, а можна висушувати і просто на свіжому повітрі, якщо Ви проживаєте в регіоні з жарким кліматом.

7) Для варіанту сушіння пастили в духовці потрібно підготувати деко, застелене пергаментом, або широку силіконову форму (у ній дуже зручно готувати пастилу). Влити уварене полуничне пюре на деко або у форму, шар пюре повинен бути тонким (не більше 5 мм) і рівномірним. Якщо вся полунична маса в форму і на деко не увійшла, то її можна просто з'їсти або залишити для наступної партії «сушки».

8) Поставити форму з пюре в духовку і сушити там пастилу при температурі 60 градусів, якщо є, можна включити режим конвекції. Бувають моделі духовок, у яких неможливо встановити таку низьку температуру нагрівання, тоді просто потрібно встановити мінімально можливий нагрів, а духовку трохи відкрити.

9) Приблизний час сушіння пастили - трохи більше 3 годин. Але не варто орієнтуватися на час, потрібно періодично перевіряти готовність пастили. Готова пастила буде тоді, коли при легкому натисненні на неї пальцем, на поверхні не буде залишатися слідів від пальця, всередині пастила перестане бути рідкою і шар пастили легко стане відділятися від форми.

10) Трохи остигнула готову пастилу зняти з поверхні форми, нарізати на невеликі пласти ножицями.

Зберігати пастилу потрібно в герметично закривається банку в прохолодному місці.

Джерело - Радимо

Читайте також