Як привчити дитину залишатися самою вдома: поради для батьків

Фото - відкриті джерела

Батьки рано чи пізно стикаються з необхідністю залишити дитину одну вдома. З якого віку можна залишати дитину одну вдома, як підготувати малюка до того, що йому доведеться побути самому без дорослих, інформує Ukr.Media.

Коли можна залишати дитину саму в будинку

Вважається, що залишати дитину саму вдома можна починати вже з 5-6 років. Це, звичайно, дуже індивідуально, адже деякі діти в 5 років можуть самостійно проводити час, а деякі і в 12 можуть таке влаштувати вдома, що батькам доведеться довго розбиратися. Перш ніж залишати дитину одну вдома, до цього варто підготуватися. Підготовка складається з наступних етапів:

Дайте дитині велику свободу поруч з вами. Наприклад, ви протягом години займаєтеся своїми справами, а дитина своїми. Через годину ви можете обговорити, що робила дитина.

Ненадовго залиште дитину одну, але не залишайте меж квартири. Ви можете лягти відпочити або прийняти ванну. Це навчить дитину покладатися на себе, і вона звикне до тимчасової відсутності допомоги і контролю з боку дорослих.

Вчіть дитину побутової самостійності. Наприклад, вона повинна вміти налити собі води або молока, зробити бутерброди. У такому віці рано вчити користуванню гострим ножем або плитою, тому всі інгредієнти повинні бути нарізані і не вимагати нагрівання.

Дитина сама вдома: що робити в перший раз

У перший раз батькам не варто відлучатися на довго. Можна, наприклад, сходити до магазину. Перед відходом варто пояснити дитині скільки вас не буде, показати, де будуть стрілки годинника, коли ви повернетеся. І цю обіцянку варто виконати.

У цій ситуації можна використовувати казки. Розкажіть, що мама-ведмедиця піде в ліс за ягодами, а дитині-ведмедику потрібно буде залишитися самому. Запитайте, чим би займалася дитина за відсутності батьків, що її лякає в самостійному перебуванні вдома. Проговоріть страхи і побоювання дитини, щоб вона перестала відчувати переляк перед тим, що її малює уяву.

Інструктаж перед відходом

Перед відходом варто нагадати дитині, що не можна у жодному разі робити.

Список строгих заборон для дітей:

  • Нікому не можна відкривати двері, навіть знайомим. У найближчих є ключі від будинку, і вони можуть самі увійти.
  • Не можна говорити незнайомцям, що знаходишся сам вдома і довго розмовляти з ними. Найкраще сказати, що батьки зайняті.
  • Не можна відкривати вікна і кидати щось з них. Перед відходом краще закрити всі вікна і поставити на них спеціальні блокатори, щоб дитина не могла їх сама відкрити.
  • Не можна грати з електричними приладами і розводити вогонь.
  • Починати залишати дитину саму вдома варто з нетривалого часу, хвилин з 15, кожен раз збільшуючи цей відрізок. Дитину потрібно навчити користуватися телефоном і залишити номери телефонів: свій і тих родичів і друзів, кому вона може зателефонувати в екстреному випадку.

Читайте також