Як проходитиме ЗНО в умовах епідемії коронавірусу на Рівненщині?

10 червня у Рівненській ОДА відбувся позачерговий брифінг на тему проведення ЗНО-2020 в умовах карантину на Рівненщині.

Сьогодні була проведена установча нарада на чолі Сергія Подоліна, як куратора першого заступника куратора галузі освіти. Було обговорено нюанси організації зовнішнього незалежного оцінювання у Рівненській області, адже у зв’язку із коригуванням на коронавірус, є певні зміни.

«Режим карантину має бути забезпечений у навчальних закладах під час проведення іспитів наших учнів. ЗНО 2020 року буде проходити згідно рекомендацій головного державного санітарного лікаря. Формат і процедура проведення ЗНО цього року не зміняться. Під час тестування в аудиторіях перебуватиме максимум 15 учнів і по 2 інструктори. Між учасниками в аудиторії обов’язково має бути дистанція 1,2 метри», - повідомив пан Подолін.

За його словами, у зв’язку із поширенням коронавірусу усі учасники ЗНО, в тому числі інструктори, повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту. У кожному закладі мають бути присутні антисептики. Також обов’язкова дезінфекція та провітрювання приміщення.

Керівники установ, де проходитиме тестування, поінформовані. Відділ освіти провів уже не одну селекторну нараду.

Хто буде слідкувати за здоров’ям дітей?

На усіх пунктах тестування будуть чергувати медпрацівники. Координує роботу і забезпечує медпрацівниками Управління охорони здоров’я.

«Списки таких людей складені. Норма надходження працівників забезпечується таким чином, що якщо заклад буде відвідувати більше 180 абітурієнтів, то повинно бути два працівника медицини. У закладах з меншою кількістю достатньо одного працівника. У медпрацівника має бути медична сумка, яка має бути оснащена всіма тими медикаментами, які необхідні для надання першої допомоги», - додав заступник голови РОДА.

Як дізнатися адреси пунктів тестування та як змінити пункт тестування?

Результатом завершення реєстрації є отримання сертифікату ЗНО з відповідним номером та фотографією, голограмою і переліком предметів, які обирав кожний учасник. У кожного учасника на руках сьогодні має бути такий сертифікат.

"Я акцентую на цьому увагу, тому що ті, хто реєструвалися через школу – ми надсилали сертифікати на заклад освіти. Ті, хто реєструвалися індивідуально – ми маємо велику пачку сертифікатів, які повернулися, тому що не були вчасно забрані на поштових відділеннях. Ми готові надіслати знову "Новою поштою" вже за їх рахунок, адже один раз ми вже їм надсилали", - повідомила Лариса Середяк.

Для кожного учасника ЗНО відкрита інформаційна сторінка. Вхід на сторінку якраз за номером сертифікату і пін-кодом, який є в ньому. На цій інформаційній сторінці уже розміщені запрошення-перепустки у пункти тестування, де чітко вказано назву і адресу кожного пункту.

"Зрозуміло, що може бути так, що на три предмети учасник повинен їхати у три різних заклади. Тому на сайті Львівського регіонального центру подана карта і схеми доїзду у кожен пункт тестування, який подавала нам кожна область", - додама пані Середяк.

Чи будуть видалені з тестів ЗНО питання з програми квітня-травня 11 класу?

"Коли готуються тести ЗНО протягом останніх років, то питань з останніх місяців навчання є дуже мало. Вони не можуть бути видалені, тому що програми затверджуються два роки назад і можуть бути змінені тільки через два роки. Таким є документ Кабінету Міністрів. Зошити на основну сесію почали друкуватися у січні ще до настання карантину. В Україні з предмету українська мова та література іспит складають 300 тисяч учасників. Тому друк зошитів і бланків відповідей починається заздалегідь", - прокоментувала директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Що потрібно мати учаснику на ЗНО?

На ЗНО потрібно з собою взяти:

  • паспорт громадянина України,
  • сертифікат ЗНО,
  • дві-три ручки з чорною пастою,
  • запрошення-перепустку.

В умовах карантину потрібно взяти також медичну маску.

Як довозитимуть дітей до пункту тестування?

До довозу дітей будуть залучені шкільні автобуси. Про це повідомив в.о. начальника управління освіти і науки Рівненської ОДА Олександр Набочук.

"Відповідальні за ЗНО мають визначити маршрути учасників з метою забезпечення найменшого контакту між групами учасників, скласти графік, за яким буде відбуватися допуск учасників у будівлю. Графік допуску повинен враховувати час, необхідний для проведення термометрії та запобігати утворенню скупчення учасників. Також потрібно визначити місця розсадки з дотриманням їх дистанціювання (не менше 1,2 м). Також, мають бути розміщені плакати та банери про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю", - додав пан Набочук.

Сергій Подолін звернувся до батьків майбутніх випускників із проханням провести власноруч перед виходом з дому в день ЗНО термометрію.

"Будь ласка, перед тим, як відправляти дитину виміряйте температуру вдома. В кожного є термометр, який є надійнішим і показує конкретну реальну температуру. Якщо вона є – вирішується питання перездачі, коли дитина чи ви будете здорові. Не ризикуйте!" - наголосив заступник.

Лариса Середюк також додала, що у кожному пункті тестування діти працюватимуть від 2до 3,5 годин.

"Звертючись до батьків і до їхньої відповідальності! У пунктах основної сесії кожному учаснику будуть видавати по дві медичні маски. Але, щоб дітям було комфортніше, можна взяти з собою марлеві чи ситцеві маски, які є зручніші", - прокоментувала директорка.

Пункти тестування – це здебільшого великі просторі приміщення, які будуть провітрюватися.

Читайте також