Як рівненські волонтери допомагають боротись із коронавірусом?

Проблема забезпечення рівненських лікарень засобами захисту - це питання актуальне та щемке. Під час регулярних звітів представники міської влади запевняють рівнян, що у лікарнях все необхідне для контактів медперсоналу з хворими на коронавірус – закуплено. Водночас, прохання від районних лікарень про допомогу із забезпеченням масками, антисептиками та костюмами не рідко з’являються у соціальних мережах. 

Ми поспілкувались із організаторкою збору коштів на закупівлю засобів захисту для медиків у Рівному Наталією Виногродською. За її словами, лікарі самі звертаються за допомогою до волонтерів.

«Ми зробили групу у вайбері «Стоп коронавірус Рівне. Допомога рівненським лікарям». Ми не збираємо гроші на картку, а працюємо через благодійний фонд, тому що багато відомих українських фабрик та заводів працюють тільки по перерахунку. Це дуже добре, тому що ми знаємо, що ці кошти не пропадають, які рівняни перераховують на рахунок фонду «Серце дітям України», - зазначила пані Наталія.

Активістка розповіла, що, насамперед, кошти йдуть на закупівлю необхідних речей у відділення реанімації, інфекції і швидкій допомозі. Ситуація у лікарнях складна.

«Щодня нам пишуть лікарі, медсестри, санітари, що у них катастрофічно нічого не вистачає. Але  завдяки переказам ми забезпечили лікарям, швидким та реанімаціям маски-респіратори, довгі халати та багато іншого. Наразі очікуємо захисні комбінезони. Міська реанімація отримала від благодійників нову постіль», - звітує волонтерка.

Стосовно позиції міської влади, то Наталія Виногродська радить народним обранцям поїхати до лікарень та перевірити, що справді відбувається, в чому працюють медсестри та санітарки.

«Ми розуміємо, що вони роблять закупи також через офіційні організації, казначейства, тому це затримується. Але, також є інші благодійники, які це все приносять. Чому це все не виставляється і не показується? Це дуже дивно. І багато рівнян питають: «якщо виділили кошти, то чому збирають небайдужі люди для наших лікарень?». Люди просять з Сарненської лікарні, з Гощанської лікарні, з сільських амбулаторій. Якщо це виділено на область чи місто, то де ці кошти?» - Обурюється активістка.

Пані Наталія говорить, що допомогу вже отримали Центральна міська доросла лікарня: швидка, реанімація та інфекційне відділення.

«Це можна проконтролювати на сторінці у Фейсбук Марини Кузмічової, БО «Серце дітям України». Всі фото та звіти можна знайти у мережі. Ми зберігаємо чеки та завжди відкриті, щоб люди могли побачити куди йдуть благодійні кошти», - констатує Виногродська.

Фото - Марина Кузмічова

Представниця Благодійного фонду «Серце дітям України» Марина Кузьмічова у соцмережі опублікувала пост, де пояснила свою точку зору щодо дій влади та волонтерів у ситуації нестачі необхідних матеріальних засобів у боротьбі з коронавірусом. За її словами, в країні всі області і міста виділили величезні суми коштів для боротьби з коронавірусом.

«А тепер уявіть, те саме робиться по всьому світі. Виникає питання, де взяти товару на такий обсяг, якщо раніше його ніхто не виробляв, адже потреби не було», - коментує пані Марина.

Активістка запевняє, що українським фабрикам та заводам треба час, щоб збільшити виробництво респіраторів чи захисних костюмів. Купувати закордоном необхідні речі складно, адже там надають перевагу покупцю, який платить більше. Україна, порівняно з США та Європою, менш платоспроможна.

«Ще одне питання часто чую: чому ви можете купувати вже, а вони ні? Відповідаю: у благодійної організації значно простіші механізми закупівлі. Ми можемо купувати товар у підприємця. Місто і область не має такої можливості, там все складніше. Ми купуємо залишки у малого бізнеса, поки місто і область в черзі до виробника», - пояснює благодійниця.

Марина Кузмічова наводить приклад співпраці з рівненською владою, який демонструє небайдужість чиновників:

«Ми замовили у Рівненську обласну дитячу лікарню стратегічно важливі одноразові дихальні контури, маски і фільтри. Ми свої сили не розрахували і не мали 270 тисяч гривень для розрахунку з постачальником. Я звернулась по допомогу в обласну адміністрацію».

За словами директорки фонду, голова Рівненської ОДА допоміг із оплатою замовлення.

Фото - Марина Кузмічова

На питання, як влада ставиться до волонтерів та чи справді рівненські лікарні забезпечені усім необхідним, заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко прокоментував, що вони вітають будь-які зусилля активістів у цьому напрямку.

На фото Ігор Тимошенко

«Єдине, ми хотіли б координувати свою роботу по забезпеченню потреби. Коли говорять про потреби, то вони є різні: на сім днів і на три місяці. Потреба на три місяці, звісно, зараз не забезпечена. Ми розуміємо, що є нагальна необхідність формувати наперед той запас матеріальних засобів, які є в лікарні. Тут ми розраховуємо завжди на допомогу волонтерів, усіх благодійників. Ми з свого боку теж робимо свою роботу: залучення благодійної допомоги, вчасне доставлення до лікарень всього того ресурсу, який ми отримуємо. Але ми вітаємо будь-яку ініціативу і в подальшому», – зазначив Ігор Тимошенко.

За словами голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, кошти для забезпечення лікарень усім необхідним при у боротьбі з поширенням коронавірусу вже виділені.

"Рівненська область - одна з перших, яка прийняла програму протидії коронавірусу. На цю програму ми передбачили майже 100 млн гривень, з яких 29 млн грн вже виділили на сесії Рівненської обласної ради. Ці кошти спрямуємо на першочергові засоби і потреби для боротьби з пандемією", - запевняє очільник області.

Яка благодійна допомога уже надійшла лікарням?

За період з 22 березня по 4 квітня благодійна організація "Серце дітям України" отримала 769 077 гривень загальних надходжень:

  • 192 077 грн – надходження коштів від Рівнян (група Viber «Стоп коронавірус Рівне» і ФБ )
  • 50 000 грн – ТОВ «Щедрик»
  • 527 000 грн – залучені кошти БО «Серце дітям України».

Також, підприємцями Рівного було надано засобів захисту, засобів для прибирання та взуття на суму 232 805 гривень.

Звіт про витрати за період з 22.03 по 04.04:

  • 270 381 грн – одноразові дихальні контури для ШВЛ апаратів для Рівненської обласної дитячої лікарні.
  • 16 800 грн – окуляри захисні ( 150 шт.)
  • 1 750 грн – респіраторb ffp2 ( 50 шт.)
  • 3 910 грн – рукавички нітрилові Ambulans ( 12 уп.)
  • 38 179 грн – рукавички SFM (110 пч.)
  • 49 794 грн – одноразові контури для ШВЛ апаратів для реанімації ЦМЛ
  • 14 155 грн – комбінезони захисні ( 48 шт.)
  • 83 476 грн – медичні халати Гоща ( 33 ящ.)
  • 44 500 грн – захисні комбінезони ( 100 шт.)
  • 22 250 грн – захисні комбінезони ( 50 шт.)
  • 43 999 грн – дезінфікуючий засіб «Полідез»
  • 89 000 грн – захисні комбінезони ( 200 шт.)
  • 5 000 грн – шапочки хірургічні ( 5000 шт.)
  • 4 560 грн – бахіли високі ( 20 уп.)
  • 17 500 грн – респіратори ffp2 ( 100 шт)
  • 16 650 грн – антисептики для рук 35 л. + 1 000 бахіл
  • 1 000 грн – бахіли ( 1 000 шт.)
  • 31 004 грн – халати стерильні хірургічні ( 15 ящ.)
  • 9 000 грн – захисні щитки
  • 60 грн – шапочки хірургічні
  • 4 452 грн – бахіли ( 5 000 шт.)

Збір коштів для лікарень

Наразі збір коштів для покупки необхідного матеріального забезпечення для лікарень Рівненщини продовжується. Небайдужі рівняни можуть фінансово підримати ініціативу волонтерів за такими реквізитами:
Картка «ПриватБанка»
5169 3305 1958 7395
Картка відкрита на директора РОЧБО «Серце дітям України», Кузмічова Марина Анатоліївна, та прив’язана до поточного рахунку
ПАТ КБ Приватбанк
РОЧБО «Серце дітям України»
ЗКПО 36466974
р/р UA833333910000026002054720577
Призначення платежу: благодійна допомога для придбання дезінфікуюих засобів та індивідуальних засобів захисту.

Читайте також