Як рівнянам лікуватися та берегтися від педикульозу?

фото - Фейсбук

Педикульоз або завошивленість — це паразитування на людині комах вошей, що супроводжується свербежем і може призводити до специфічних захворювань шкіри, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

При відчутті свербіння необхідно оглянути волосся на наявність вошей. В дитячих організованих колективах ця процедура повинна проводитись регулярно. В разі виявлення педикульозу потрібно провести відповідну обробку голови, тобто дезінсекцію.

Для цього зараз є широкий асортимент сучасних препаратів: Педикулін, Педицид, Ніттифор, Нітилон, Локодин, Лонцид, 20% водно-мильна суспензія бензил-бензоату.

Потрібно нанести на волосся один із вищевказаних препаратів, зав’язати голову поліетиленовою хусткою і рушником, витримати відповідний час згідно з інструкцією. Потім промити волосся проточною водою з милом або шампунем та ополоснути теплим 5-10% столовим оцтом, після чого вичесати густим гребінцем загиблих вошей та гнид.

Це надзвичайно кропіткий, але важливий процес. Важливо дотуватися інструкції із застосування того чи іншого препарату.

Треба пам’ятати, що проводячи боротьбу з педикульозом, здійснюється профілактика висипного тифу.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України у 2017 році в порівнянні з попереднім роком зростання ураженості на педикульоз, фтиріоз зареєстровано в 11 регіонах: Вінницькій, Миколаївській, Полтавській, Харківській, Чернігівській, найбільш суттєво – у Кіровоградській – на 36,69 %, Луганській – на 24,65%, Одеській – на 22,09%, Тернопільській – на 19,05%, Волинській – на 14,55 %. Збільшення ураженості понад 10% відмічається за рахунок дітей від 0 до 17 років у Волинській, Одеській, Тернопільській та Хмельницькій областях. 

Значне зростання рівня ураженості дорослого населення зареєстровано в Луганській – на 33,9%, Миколаївській – на 32,8%, Кіровоградській – на 30,61%, Полтавській – на 20% областях та м. Києві – на 18,64%. Зниженя спостерігається в 14 регіонах, найбільше в Рівненській області – на 35,11%. 

Це є необ’єктивна картина, оскільки педикульоз реєструється в основному серед неорганізованих дітей та в дорослого населення, що свідчить про недостатню насторогу працівників закладів охорони здоров’я та людей до цієї проблеми і, відповідно не виконуються у повному обсязі заходи запобігання захворюванням населення на висипний тиф.

Стурбованість викликає зростання ураженості платтяним та змішаним педикульозом, що свідчить про несприятливу епідситуацію, оскільки платтяні воші є природними переносниками збудників висипного епідемічного тифу та волинської гарячки.

Основні заходи профілактики педикульозу: повна заборона використання чужої білизни, одягу, гребінців, постільних речей, постійний контроль за станом волосся голови, чистотою білизни та одягу дітей та підлітків. В організованих колективах варто проводити профілактичні огляди.

Читайте також