Як рятуватися від спеки: поряди рівнянам

Під час спекотної навали особливо страждають люди, які мають проблеми судинного характеру. Головний біль, нудота, запаморочення – це те, на що найбільше наразі скарг. Бо ж порушення функцій головного мозку – це причина інсультів та мікроінсультів. Що важливіше – отримати гарну засмагу чи зберегти здоров’я. Поради дасть лікар – ординатор КНП «Центральна міська лікарня» РМР Наталія Циплінська.

- Людям, котрі мають проблеми судинного характеру, наразі дуже важко. Тож не бажано довго перебувати на вулиці, треба уникати прямого сонячного проміння як от засмагати чи отримувати фізичні навантаження на сонці. Краще – взагалі не виходити з приміщення, якщо є така можливість. Ставтеся обережно до протягів . Достатньо 15-ти хвилин, щоб отримати неврит лицьового нерву. А лікувати дуже довго.

У цей період бажано побільше пити воду, щонайменше зо два літри. Це обов’язково.

Порада для офісних працівників, які рятуються у спеку завдяки кондиціонеру: не ставте на дуже прохолодний режим. На тлі температурних перепадів виникає судинна дисфункція. При цьому притік – відтік крові порушується і це впливає на структуру головного мозку. 

Люди навіть не здогадуються, що страждають на вертебро – базилярну недостатність. Це порушення функцій головного мозку через послаблення кровотоку.

Під час гострого періоду, коли паморочиться голова та людина відчуває дискомфорт, не можна застосовувати масажі, всі електропроцедури. Це все протипоказано. При вертебро- базилярній недостатності самопочуття буде ще більше погіршуватись.

Особливо звертаюся до гіпертоніків. Не сидіть, не чекайте, бо інсульт – найстрашніший вихід із ситуації. Як відомо, життя у цьому випадку ділиться на “до” та “після” цієї хвороби. Бо період реабілітації тут нелегкий. І про це я завжди нагадую своїм пацієнтам аби вони пам’ятали, що треба слухати себе та слідкувати за собою. Не треба чекати поки стане надзвичайно погано.

Ліки надходять в організм найкраще у перші три години від початку захворювання, тобто під час “терапевтичного вікна”. Згодом лікування відбувається все важче. Прикро, але наші люди не навчені слідкувати за власним здоров’ям і це прикро.

Управління охорони здоров'я Рівненської ОДА

Читайте також