Як садити тюльпани восени, щоб на весну мати гарний квітник

Фото з відкритих джерел

Тюльпани — невибагливі весняні квіти, які будуть квітнути у будь-якому випадку. Але, щоб отримати по-справжньому великі і яскраві бутони, цибулини треба вчасно і за правилами посадити. Процедуру цю проводять восени, щоб дати рослині можливість вкоренитися і не вимерзнути взимку.

Який час вважається оптимальним для посадки рослин

Тюльпани, як і інші цибулинні квіти, пересаджують щороку. У цьому випадку можна не лише збільшити кількість екземплярів, але й домогтися більш пишного їх квітнення.

Деякі садівники займаються пересадкою тюльпанів з настанням весни, коли лише проклюнуться перші паростки. Однак рослини дуже погано переносять процедуру: вони хворіють, в'януть, не викидають квіткову стрілку. Краще обирати осінній час для посадки підготованих сухих цибулин. Вони чудово встигнуть вкоренитися і дадуть стовідсоткове квітнення наступної весни.

У різних регіонах час для посадки буде відрізнятися залежно від кліматичних умов. Але є загальні правила, на які необхідно орієнтуватися:

  1. Посадку проводити за 1,5 місяці до настання стабільних холодів.
  2. Дату посадки тюльпанів визначати за температурою ґрунту на глибині у 10-12 см.
  3. Температура ґрунту має бути не меншою за +10 градусів.
  4. Температура повітря не повинна опускатися нижче за 7-5 градусів.

Зазвичай терміни посадки припадають на період з середини вересня до середини жовтня. Чому ж настільки важливо визначити оптимальний час для проведення заходу? Річ у тім, що посаджені завчасно цибулини (у теплу погоду) можуть рушити у зростання і загинути з настанням морозів. За умови запізнілої посадки цибулини не встигнуть адаптуватися до ґрунту і вкоренитися. Навесні рослини будуть хворобливими і відставатимуть у зростанні.

Як купити якісні цибулини тюльпанів

У результаті селекційних робіт були виведені різноманітні види і сорти цієї квітучої рослини. Але особливу увагу під час придбання посадкового матеріалу слід приділити стану цибулин, тобто їх якісним характеристикам. Вони мають бути:

  • сухими, важкими і міцними на дотик;
  • здоровими, без механічних пошкоджень, вм'ятин і плям цвілі;
  • вкритими коричневою тонкою і цілісною оболонкою, що захищає їх від пошкоджень;
  • шийка має бути щільною, сухою;
  • денце має бути щільним, з кореневими горбками, але не відростками.

Не варто купувати цибулини з м'яким денцем, з ознаками хвороб, слідами гнилі, цвілі, з відрослим корінням.

Для посадки можна використовувати посадковий матеріал будь-якого розміру, але краще брати цибулини з діаметром у 3-4 см. У цьому випадку ви зможете вже навесні спостерігати яскраве квітнення тюльпанів.

Підготовка посадкового матеріалу

Для нормального приживання цибулин їх слід підготувати до посадки. Якщо посадковий матеріал не буде купуватися, то його потрібно вчасно викопати. Цибулини зазвичай викопують у липні, коли майже усе листя на рослині засохло.

З кожним наступним роком цибулини занурюються у землю дедалі глибше. Іноді їх доводиться викопувати з глибини у 30 см. У будь-якому випадку частина з них залишиться незнайденою і продовжить зростати та квітнути на старому місці.

Викопані цибулини необхідно просушити у затіненому місці, після чого від них відокремлюють діток. Використовувати у якості посадкового матеріалу можна лише цибулини, діаметр яких перевищує 2 см. Решту діток слід посадити на дорощування.

Перед посадкою цибулин їх бажано протравити. Така процедура допоможе посадковому матеріалу захиститися від більшості захворювань. Знезараження найпростіше провести, замочивши цибулини у слабкому розчині марганцівки на 30 хвилин.

Вибір і підготовка місця

Ділянка для посадки тюльпанів має бути добре освітленою. Якщо світла буде недостатньо, то рослини можуть почати витягуватися і викривлятися. Колір бутонів стане більш блідим.

Тюльпани погано переносять застій води у землі, тому ділянка має бути рівною, щоб на ній не накопичувалася волога. Також ця культура не полюбляє сильні пориви холодного вітру.

Квіти найкраще розвиваються на слаболужній або нейтральній землі. Кислий ґрунт негативно відбивається на якості бутонів.

Ділянку під посадку тюльпанів необхідно готувати за місяць. Потрібно перекопати землю на глибину у 25-30 см, і якщо є необхідність, одразу ж внести добрива. Кількість добрив визначається якістю землі.

Якщо ґрунт неродючий, слід купити комплексні добрива для цибулинних рослин. У них входять усі необхідні для тюльпанів компоненти. Але багато садівників самостійно готують ґрунт. На кожен квадратний метр потрібно внести:

  • 500 г доломітового борошна;
  • 200 г деревної золи;
  • 2 відра компосту або перепрілого гною;
  • 30 г сульфату калію;
  • 50 г подвійного суперфосфату;
  • 25 г аміачної селітри.

Посадка цибулин у ґрунт

Глибина посадки цибулин залежить від їх розмірів. Великі садять на глибину у 12-15 см, а маленькі на глибину близько 8 см. Якщо є сумніви, то можна скористатися правилом "трьох висот". Це означає, що глибина посадки має дорівнювати трьом висотам цибулини.

Відстань теж може бути різною. Якщо хочеться отримати пишні кущики, то цибулини розташовують досить близько — через 8 см одну від одної. Але якщо місця достатньо, то краще садити цибулини на відстані у 15-20 см, щоб вони не конкурували між собою.

Тюльпани бажано висаджувати по сортах. Тоді їх легше буде сортувати під час викопування. До того ж, дрібні сорти слід садити на південній стороні квітника, щоб вони не перебували у затінку.

Джерело.

Читайте також