Як схуднути під час карантину: поради фахівців

Пандемія коронавірусу стала серйозним викликом для багатьох українців. Це призвело до того, що більшість громадян була вимушена піти на карантин. Від постійного перебування вдома, малорухливого способу життя, частих перекусів люди почали набирати зайву вагу

Втім, сподіваємось, що карантин невдовзі завершиться і буде можливість поїхати на відпочинок. А це означає, що потрібно позбуватися "карантинних животиків" та приводити до ладу своє тіло. 

Ми підготували для вас декілька порад від британського дієтолога Саймона Джурвіка про те, як повернути звичну форму без шкоди для здоров'я.

"Хороший спосіб – стежити за споживанням калорій, щоб краще розуміти, скільки саме ви їсте. Якщо вам не подобається стежити саме за калоріями, стежте за розміром порцій. Якщо необхідно скинути вагу, просто зменшіть порції", – радить нутриціолог.

Загалом добова потреба в калоріях для жінок – 2000 ккал, для чоловіків – 2500 ккал. Однак в умовах зменшення фізичної активності кількість енергії, яку людина спалює за день, теж значно зменшується. Тому для жінок треба намагатися споживати приблизно 1500 ккал, а для чоловіків – 2000 ккал на добу. Зараз є безліч додатків для смартфонів, які можуть допомогти у підрахунку калорій.

5 ПРОДУКТІВ, ЯКИХ ВАМ ТРЕБА УНИКАТИ:

  • напівфабрикати, що містять велику кількість консервантів;
  • алкоголь;
  • рафінований цукор і цукровмісна їжа, наприклад, газовані напої;
  • шоколад;
  • фастфуд.

5 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ СКИНУТИ ВАГУ:

  • їжа, багата білками, зокрема, куряче м'ясо, горіхи та яйця;
  • їжа з низьким глікемічним індексом, наприклад, вівсянка, батат і бобові;
  • фрукти – корисніші волокнисті плоди, наприклад, груші, малина й авокадо;
  • овочі, особливо зелені, наприклад, капуста і шпинат;
  • також важливо не забувати пити достатньо води.

У свою чергу, старший тренер Fitness City Club Михайло Буткевич пропонує ще один метод схуднення.

 «Кожній людині, не важливо від статі й віку,  добре виконувати щоденну ранкову зарядку  тривалістю 10/15 хв. Вона допоможе швидше активізувати і розігріти тіло, що  матиме позитивний вплив на  загальне самопочуття протягом дня. А от для тих, хто хоче  цілеспрямовано займатись певними видами занять (наприклад, атлетизмом,  аеробікою),  варто розпочинати з 2/3 разів  на тиждень тривалістю від 45 хв до 1 години. Для підготовлених людей та тих, хто займається професійно, кількість занять може досягати 5/6 разів на тиждень,» - радить Михайло.

Який би не обрали вид фізичної активності (ранкова зарядка, прогулянки на свіжому повітрі (спортивна ходьба), біг, йога, атлетична гімнастика і т.д.), важливими етапами в ньому мають бути:

  • Поступовість - плавний вхід у процес з індивідуальним дозуванням навантаження. Якщо мало обізнаності з обраним видом діяльності, краще звернутись за початковою допомогою до спеціаліста;
  • Постійність - стабільні заняття допоможуть покращити загальне самопочуття і збільшити працездатність, що є  ключовим фактором на шляху до цілі, ураховуючи  рекомендацію першого пункту.

«З часом і практикою кожен почне відчувати вплив фізичного навантаження на власний організм і на основі цього зможе будувати індивідуальний план тренувань та  тривалість занять.  Важливо тренуватись свідомо й отримувати насолоду від процесу, тоді  результат не змусить себе чекатимем0», - пояснює старший тренер.

Найголовніше, що потрібно пам'ятати - після оздоровлення вашого організму, втрата ваги настане природним шляхом. Йдеться не про перегони на втрату кілограмів. Найважливіше – забезпечити собі можливість вести здоровий спосіб життя та сталий раціон. Це призведе до того, що ви схуднете й утримаєте вагу.

Обирайте шлях, який вам більше до вподоби, приводьте своє тіло до ладу, проте не забувайте дотримуватись правил карантину та дбати про свою безпеку та безпеку близьких. Будьте красивими, успішними, а головне здоровими, що так важливо в нинішній час.

 

Анна Карпець.

Читайте також