Як уберегтись від укусів комарів?

Зараз українці масово скаржаться на укуси кліщів, комарів, бджіл. Як захиститись від укусів комах та як позбутися свербіння на місті укусу?

Про лайфхаки боротьби з комахами в лісі розповіла скаут-лідерка Асоціації гайдів України Марія Макодзеба ефірі ранкового шоу «Сніданок з 1+1». Експертка радить одягати насамперед гарно продуманий одяг:

  • Зручні черевики, в яких ви не натрете ноги
  • Штани (спортивні або штани з натуральних тканин, які повністю захищають ноги)
  • Шкарпетки (для того, щоб комахи не пролізли під взуття)
  • Опущена і закрита сорочка.

Якщо покусали комахи, як позбавитися від свербежу? Марія Макодзеба поділилася дієвими не медичними способами, як позбутися свербежу:

Через те, що я не лікарка, я не компетентна, щоб розповідати, які мазі є дієвими. Коли ми їздимо в табори з вихованцями, в нас точно з собою є часник та лимон. Достатньо їх розрізати та помазати там, де вас покусали. Якщо ви розтерли укус та у вас є певні набряки, раджу використати хлоргексидин. Його можна придбати в будь-якій аптеці. І ще: пам’ятаєте бабусині рецепти? Була в дитинстві така «зірочка». Її дійсно можна намазати на укус та він буде менше чесатися.

Питання, яке цікавить зараз багатьох – чи дієві магазинні спреї проти укусів комах? Скаут розповіла нам свій досвід використання магазинних спреїв:

Я мандрувала в Карелію. Там дуже багато комах та мошок. Тож з особистого досвіду можу сказати, що ці спреї працюють десь 3-4 хвилини. А кожні 3-4 хвилини пшикатися чи маститися – незручно та некорисно. Знову ж таки можна звернутися до бабусиних лайфхаків: підпалити шишки та обдувати себе цим димом, намаститися старим одеколоном.

Читайте також