Як вберегтися від комарів та що робити в разі укусу?

Ілюстративне фото

Зазвичай комарі – це не лише неприємне дзижчання над головою, а ще сверблячі укуси.

приходом тепла активізуються комарі. Надокучати вони можуть не лише на природі або на дачі, але й у звичайній міській квартирі чи навіть у відпустці.

Коли та де чекати на комарів?

У разі ранньої весни комарі можуть з’явитися вже у квітні, але зазвичай на них можна натрапити з травня по жовтень.

Полюбляють ці набридливі комахи вогкість, тому особливо часто неприємне дзижчання над головою можна почути поблизу водойм. Комарі також ще причаюються у квартирах, де вибирають сирі й затінені місця.

Як захиститися від комарів?

Засоби захисту від комарів загалом бувають синтетичні та натуральні.

Доволі поширені природні способи їх відлякування, зокрема за допомогою різких запахів, які комарі не переносять. Є чимало рослин, які варто посадити на ділянці під вікнами або на підвіконні в горщику, щоб кровопивці уникали житла.

Так, комар оминатиме кімнату, де на підвіконні ростуть герань або звичайні томати, а під будинком можна посадити календулу, матіолу та нагідки. Крім того, для відлякування цих комах на вікнах та кватирках слід повісити москітні сітки або марлю.

Відлякати комара можуть також ванілін та різні ефірні олії, серед яких – анісова, евкаліптова, кедрова, ялівцева, олійки валеріани та гвоздики. Олією або екстрактом цих рослин треба змочити шматочки тканини або бинта й розкласти їх на підвіконнях. Також перед виходом на вулицю ефірною олією можна змастити відкриті ділянки тіла.

Ще одним ефективним засобом боротьби проти комарів є дим – він їм не до вподоби. Не переносять комарі й запаху одеколону "Гвоздика".

На природі проти комарів дієві відлякуючі креми, гелі та спреї. Вони бувають як синтетичні, так і натуральні.

Синтетичні спреї використовують на основі хімічних речовин. Креми для шкіри забезпечують захист на 2-3 години, а аерозолі, які наносяться на одяг, захисні сітки та намети, можуть діяти навіть цілий місяць, якщо оброблені репелентом речі не прати. Але, застосовуючи синтетичні засоби, важливо пам'ятати, що вони менш безпечні для людини. Природні ж спреї або креми від комарів виготовляють на основі ефірних олій.

Щоб уберегтися від комарів, можна також використовувати фумігатори. До їхнього складу входять хімічні препарати – інсектициди у вигляді пластини або рідини. Вони вбивають комарів, але й для людини не зовсім безпечні: можуть викликати алергію у 12% людей.

Що робити в разі укусу комара?

Якщо комар таки вкусив, варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • не можна розтирати місце укусу до крові – може потрапити інфекція і розвинутися гнійне запалення.
  • слід обробити ранку спеціальними кремами;
  • прикласти холодний компрес, лід або листок подорожника;
  • змочити місце укусу розчином питної соди (чайна ложка на 0,5 склянки води);
  • якщо впродовж одного-двох днів реакція на укус ще тримається, потрібно обов’язково звернутись до лікаря.

Джерело: УНІАН. 

Читайте також