Як вибрати антифриз

Антифриз або охолодна рідина – важливий елемент для вашого автомобіля. Він допомагає підтримувати роботу двигуна, відповідає за його охолодження, а також захищає від замерзання, утворення накипу та корозії.

Антикорозійний захист системи охолодження –  головна функція антифризу, що  впливає і його кінцеву вартість. Для кожної марки автомобіля необхідний антифриз, розрахований на певні умови експлуатації.

Види антифризів

Антифризи відрізняються за кількома критеріями. Хоча автолюбителям звичніше розрізняти їх за кольорами, краще засновувати свій вибір на пакетах антикорозійних присадок. Для кожної марки він свій. Наприклад, у США популярні рідини з фосфатними присадками, в Японії – ndash; гібридні, у складі яких фосфати та карбонові кислоти.

Колір у жодному разі не впливає на технічні властивості антифризу. Тому вибирати його за кольором – помилка автолюбителів, що спричиняє негативні наслідки для двигуна. Те саме можна сказати і про змішування антифризів різних кольорів.

Класифікація антифризів

Величезний асортимент антифризів на ринку здатний ввести в оману навіть досвідченого автомобіліста. Щоб споживачам було простіше зробити свій вибір, існує певна класифікація:

1. Неорганічні чи гібридні I покоління.
Ще їх називають силікатними. Вони можуть мати синьо-зелене, зелене або жовте забарвлення.  Маркуються G11 чи G48. Поділяються на підгрупи у регіонах-виробниках:

  • зі зниженим вмістом силікатів – північноамериканські;
  • без фосфатів – європейські.


2. органічні.
Головні діючі речовини – органічні карбоксилатні кислоти.
Прийнято класифікувати за кольорами та складовими:

  • Антифриз G12, G12+, G30, G33, G34. Мають схожий склад. За кольором бувають оранжевими, червоними чи рожевими.
  • Лобридні (G40). Діючі речовини – карбоксилатні кислоти та силікати (незначна кількість). Без фосфатів. Бувають жовтими, оранжевими чи зеленими.

Неправильний вибір антифризу може спричинити багато поломок. На жаль, часто власник машини дізнається, що підібрав антифриз, який не підходить для свого авто, вже після виявлення несправності. Найчастіше під час використання виникають такі проблеми:

  • утворення корозії на деталях;
  • двигун не охолоджується до потрібної температури;
  • виникнення кавітаційної ерозії;
  • руйнування двигуна нерозчинними осадами;
  • ушкодження гумових або пластикових деталей.

Якщо вам складно самостійно вибрати антифриз для Вашого автомобіля, залиште заявку на сайті atl.ua. З вами зв'яжеться менеджер, який допоможе визначитися з вибором та оформити замовлення. Швидке відправлення по Україні!

Читайте також