Як виростити гарний урожай цибулі: всі хитрощі садіння й догляду

Цибулю можна вирощувати з насіння, сіянки, розсади. Якщо потрібно отримати ранній урожай, її краще вирощувати з сіянки. Саме в цей спосіб найчастіше вирощують цибулю.

Сіянка відбирається одразу після збирання врожаю — цибулю сортують та відбирають для садіння цибулини до трьох сантиметрів. Сіянку обов'язково потрібно просушити протягом тижня під розсіяним сонячним світлом.

Садіння цибулі можна розпочинати, щойно зійде сніг.

Цибуля не любить кислий ґрунт, тому варто ще з осені про це потурбуватися та внести до ґрунту доломітне борошно.

Грядки для цибулі краще зробити поблизу грядок із морквою, тому що морква відганятиме мух від цибулин.

Підготуйте рядочки з відстанню 30 см один від одного та посадіть цибулю в розпушений ґрунт через кожні 8-10 сантиметрів.

Цибуля — холодостійка культура, але якщо хочеться отримати ранній урожай, посіви цибулі можна накривати. Якщо ночі морозні, хоча б на ніч.

Через місяць після садіння цибулю можна підживлювати. Не рекомендується удобрювати рослину свіжим гноєм та хлористим калієм, краще фосфором.

Не можна допускати утворення ґрунтової кірки. Для цього потрібно розпушувати грядки після кожного дощу або поливу, що дозволить зберегти вологу, забезпечить коріння киснем.

Надалі цибулю потрібно поливати, розпушувати землю та виполювати бур’ян. Також потрібно слідкувати, щоб не з'явилася попелиця.

Цибулю потрібно проріджувати, особливо це важливо, якщо цибулю вирощують з насіння. В такому разі цибулю потрібно прорідити, коли сформується кілька листочків. Проріджувати потрібно, щоб інтервал між рослинами був в 4-5 см. Проріджуючи, потрібно висмикувати зайві рослини з корінням. Ґрунт потрібно ущільнювати навколо рослин, але підгортати не потрібно.

Читайте також