Як віруси можуть "атакувати" Рівненську область у новому епідемсезоні?

Фото - відкриті джерела

В Україні уже перереєстрували вакцини проти грипу на наступний епідемічний сезон, передає "Рівне1". Міністерство охорони здоров’я визначило віруси, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у новому епідсезоні.

У цьому переліку:

вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

«Для епідсезону 2018-2019 року в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу. Одна з них уже зареєстрована в Україні, друга вакцина завершила процес спеціалізованої експертизи реєстрації, матеріали щодо третьої вакцини перебувають на розгляді у Державному експертному центрі», – повідомляють у МОЗ.

У міністерстві наголошують, що кожен українець зможе придбати вакцину в аптеці за власний кошт і зробити відповідне щеплення у закладі охорони здоров’я. Вакцини будуть доступні в аптеках упродовж місяця.

«МОЗ України зі свого боку провів необхідні дії, щоби вакцини вчасно з’явились в аптеках і кожен громадянин міг без зайвого клопоту забезпечити собі надійний захист. Це дозволить попередити важкі ускладнення від грипу та знизити захворюваність», – сказала заступниця міністра охорони здоров’я з європейської інтеграції Ольга Стефанишина.

Згідно зі статистикою, щороку в Україні реєструють приблизно 6 млн інфекційних захворювань, 98% із яких становлять захворювання на грип та ГРВІ. Водночас, рівень вакцинації проти грипу залишається дуже низьким.

Вакцину можуть придбати за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику – медпрацівників, вчителів, дітей до 5 років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Читайте також