Як вітамін Д впливає на організм і як з його допомогою зберегти молодість

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Значення вітаміну Д для нашого здоров'я – величезне. Крім участі в обміні кальцію, формуванні імунної реакції та синтезі "гормону щастя" – серотоніну він ще й вповільнює старіння. "Сонячний вітамін" захищає клітини від вільних радикалів, руйнує й виводить з організму токсичні білкові агрегати. Однак із віком наша здатність виробляти цей гормон-вітамін слабшає, що неминуче дається взнаки, пише 24 канал.

Зростає ризик виникнення проблем із серцем та розвитку хвороби Альцгеймера. Позначається брак вітаміну Д і на нашій зовнішності: шкіра починає старіти, втрачаючи свіжість та пружність.

Яким чином вітамін Д впливає на процеси старіння

При оптимальному вмісті в крові вітамін Д стимулює вироблення колагену й допомагає протистояти появі зморшок.

Також вітамін Д стимулює фактори імунної системи для придушення запальних процесів у тканинах, у тому числі шкіри. Саме тому вітамін Д так потрібен для боротьби з акне та іншими запальними проявами та хронічними станами.

Як показали клінічні дослідження, вітамін Д пригнічує транскрипцію антиапоптотичних білків, а отже, попереджає передчасну загибель клітин.

Ще одна функція вітаміну Д, яка пояснює його роль у процесах клітинного старіння, – вплив на регулятори фосфорно-кальцієвого обміну, дефекти яких спричиняють передчасне індивідуальне, генетично зумовлене старіння.

При достатній концентрації в крові вітамін Д руйнує ці шкідливі речовини й виводить їх з організму, таким чином сприяючи збільшенню тривалості життя.

Нарешті, вітамін Д опосередковано сповільнює виснаження теломерів, а отже, старіння організму, яке сучасна наука вважає безпосередньою причиною розвитку онкологічних захворювань, а також хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Досліджуючи, як вітамін Д впливає на стан здоров'я старших вікових груп, науковці встановили зв'язок вітаміну з одним із найголовніших маркерів біологічного віку – довжиною лейкоцитарних теломерів.

Утім, варто згадати й про інші, очевидніші, ризики. Наприклад, доведено, що у 87,5% літніх людей з браком вітаміну Д спостерігається втрата кісткової маси (у 40,1% – остеопороз, у 47,4% – остеопенія).

У пацієнтів старших вікових груп із первинним системним остеопорозом та остеоартрозом дефіцит вітаміну Д реєструють у 80,3% випадків.

Частота дефіциту вітаміну Д зростає з віком і сягає максимуму до 80 – 89 років.

Як попередити дефіцит вітаміну Д

Уміст вітаміну Д в крові має бути не меншим за 75 нмоль/л (30 нг/мл). Для груп ризику (літніх людей, з ожирінням або хронічними хворобами) норма становить 100 – 150 нмоль/л (40 – 60 нг/мл). Чи в нормі у вас цей показник, можна дізнатися, зробивши аналіз крові на рівень метаболіта 25(OH)Д (25-гідроксивітаміну Д).

Якщо лабораторне дослідження підтвердило дефіцит вітаміну Д, треба якнайшвидше відновити його рівень в організмі. Достатню добову дозу вітаміну Д складно отримати з харчовими продуктами. На вітамін Д багаті жирні сорти риби, печінка, яловичина. Споживати їх постійно і у великій кількості досить проблематично.

Найефективнішим і найбезпечнішим способом поповнення запасів "сонячного вітаміну", особливо в холодну пору року, є прийом якісних дієтичних добавок.

Джерело - 24 канал.

Читайте також