Як врятувати листя моркви від пожовтіння та чорних плям: корисні поради

Нездоровий вигляд бадилля моркви — одна з найпоширеніших проблем господарів, які вирощують цю культуру. Якщо листя жовтіє, чорніє, вкривається дрібними плямами — це тривожний знак, який не можна ігнорувати. Адже пожовкле листя у моркви свідчить як про неправильний догляд, так і про наявність захворювання або негативного впливу шкідників.

Чому бадилля моркви має нездоровий вигляд?

Якщо у моркви жовтіє або темніє бадилля, варто з’ясувати причину. Часто це трапляється, коли обраний для вирощування сорт не відповідає кліматичним умовам регіону. У ранніх видів вегетаційний період закінчується швидше, і наземна частина підсихає. Але є і більш серйозні фактори для прояву такого симптому.

Листя моркви може жовтіти:

  • при недостатньому поливі (рослина страждає від посухи) або його надлишку;
  • при нестачі мінеральних добрив-го; при нічних заморозках або занадто спекотній погоді;
  • при ураженні грибковими хворобами або шкідниками; із загущеними насадженнями;
  • при підвищеній кислотності грунту;
  • з фізіологічних причин – пора збирати врожай.

Чому важливо виробити режим поливу? 

При нестачі води у коренеплодів сповільнюється зростання, рослини стають слабкими, бадилля може стати млявим або сухим.

Занадто рясні поливи сприяють поширенню хвороботворних бактерій і появі грибкових інфекцій. Саме вони викликають пожовтіння бадилля. При поливі сильним струменем води легко травмується надземна частина коренеплоду, вона може в подальшому засохнути.

Найоптимальніше поливати моркву 1 раз у 4-5 днів. В ідеалі промочити грядки з морквою до середини підземної частини рослин. У найспекотніші дні, за відсутності природних опадів, поливи проводять 3-4 рази на тиждень.

Чим підживлювати моркву?

Нестача певних поживних  мікроелементів (як і їх надишок), викликає зміни кольору та структури бадилля.

Так, нестача калію зумовлює жовті прожилки на листі з ознаками відмирання по краях, в'янення.

Щоб запобігти дефіциту калію, проводять підживлення сірчанокислим калієм, з розрахунку 20 г на 1 квадратний метр. Сірчанокислий калій можна внести як у сухому вигляді, так і в розчиненому, поєднуючи з поливом.

Нестача азоту спричиняє блідий колір, повільне зростання культури.

Для усунення недоліку азоту його вносять в грунт у вигляді калієвої, натрієвої селітри, аміачних, органічних і інших добрив (дозування дивіться на упаковці).

Нестача марганцю зумовлює жовто-білі плями, некроз.

Для вирішення проблеми проведіть обприскування бадилля Амінофолом Mn, АМ ЕДТА Mn 13% (Хелат Mn), сульфатом марганцю (дозування дивіться на упаковці).

Як врятувати врожай від спеки або заморозків?

Найбільша проблема у спекотну погоду — це сухість ґрунту. Адже в такому разі рослинам важко вбирати з нього поживні речовини, після чого нижується кількість хлорофілу в листі, пригнічується процес фотосинтезу. Як наслідок — листя жовтіє.

У спеку важливо поливати рослини якомога частіше. Краще робити це рано-вранці, щоб волога поглинулася до того, як сонце її випарує. 

Лийте воду тільки під корінь, намагаючись не мочити бадилля - це може привести до сонячного опіку.

Регулярно розрихлюйте ґрунт після поливу, не допускаючи утворення кірки. Під час тривалої спеки слід розпушити грунт навколо моркви перед поливом, зробити невелику лунку, щоб рослина виявилося посередині поглиблення.

Тимчасово відмовтеся від прополки , бур'яни дадуть моркви невелику тінь і тим самим врятують її від палючих променів сонця. Звичайно, вони "вкрадуть" собі частину води, але користі принесуть більше.

Хвороби та шкідники

Хвороби моркви, які проявляються пожовтінням листя.

Жовтяниця. При жовтяниці прожилки листя стають темними, на коренях наростають пагони, листя жовтіє. Для профілактики варто дотримуватися сівозміни, протруювати насіння розчином Полікарбацин, витримування насіння в гарячій воді з температурою 50 ° С протягом 30 хв.

Біла і бура плямистість. З'являються точкові поразки листя, черешків плямами бурого кольору. Надалі плями гнилі з'являються і на коренеплодах. Знижується урожай до 50%, найслабші рослини можуть пожовтіти і засохнути. Методи усунення - профілактична температурна витримка насіння, сівозміни. Проводять обробку препаратами Браво або Квадріс двічі з інтервалом 10 днів.

Бактеріоз. Захворювання починається з пожовтіння нижніх листків, потім плями темніють, переходять на коренеплід, викликаючи появу вдавлених мокрих плям з неприємним запахом. Методи профілактики: проводити сівозміни, не допускати занадто рясних поливів, обробляти уражені грядки препаратом Хом.

Серед шкідників найпоширенішими є моркв`яні листоблошки. Поява цього шкідника стає помітною по скрученому листю, що стає схожим на петрушку. Щоб запобігти шкіднику, знщуйте дику моркву на ділянці, відгородіть грядки від хвойних насаджень. Можна обробляти рослини добовим тютюновим настоєм, приготованим з розрахунку 30 г господарського мила, 1000 г сухого тютюнової сировини на відро окропу.

Ще один небезпечний шкідник — галова нематода. Це круглий черв'як білого кольору, довжиною 1,2-1,5 міліметра. Викликає мелойдогіноз. Коренеплід карлючився, не росте, формуються кілька відростків потворної форми. Стає помітним по жовтінню і в'янення листя.

Щоб позбутися нематод:

  • висаджуйте в міжряддях чорнобривці, календулу, гірчицю (це ж підходить в якості профілактики);

  • використовуйте хімічні препарати-нематоциди "Тіазон", "Гетерофос" та інші.

Своєчасне виявлення пожовклого листя дасть вам можливість вчасно проконтролювати проблему та усунути її. Щоб не допустити пожовтіння і засихання листя, використовуйте методи профілактики, вчасно поливайте і здобрюйте ґрунт, прополюйте та розпушуйте його.

 

 

 

 

 

 

Читайте також