Як вступити до закордонного вишу в умовах пандемії

З настанням пандемії перед українськими абітурієнтами постала проблема, пов'язана з можливістю вступу за кордон. Багато вишів переносять терміни вступних іспитів, переходять у формат онлайн-навчання. Через це українські випускники замислюються над тим, щоби відмовитися від мрії. Вони бояться, що їх не випустять за кордон або не можуть потрапити додому, через закриті кордони. Чималі перестороги викликає і перспектива дистанційного навчання, якщо раптом вищий навчальний заклад переведуть на такий формат навчання, а студентам накажуть роз'їхатися додому. Також виникають сумніви щодо реальності вступу у період пандемії за кордон. Щоб прояснити ситуацію, розберемо ці страхи нижче, щоби розуміти, наскільки вони обґрунтовані.

Вступ до закордонного вишу: основні вимоги

Насамперед абітурієнтам варто розібратися з тим, яких правил необхідно дотримуватися, щоб навчатися в іноземному університеті. Основні – вступити та отримати візу. Безвіз актуальний не всіх держав і діє лише для коротких поїздок. Щоб отримати візу, потрібно:

  • запрошення від вишу;

  • повний пакет документів, який потрібно подати не пізніше ніж за 3 місяці до поїздки;

  • наявність коштів у банківському рахунку. Сума має бути достатньою, щоб покрити перебування студента за кордоном. Не обов'язково, щоб вона була в повному розмірі, але вона має бути доступною в перспективі;

  • зелений сертифікат вакцинації COVID-19, який видається тільки після отримання 2-х доз вакцини.

Щоб стати студентом іноземного вишу, також важливо пройти спеціальні підготовчі курси (за програмами IB, Foundation, A-level, Studienkolleg) та вивчити англійську чи державну мову країни, куди планується вступ.

Топ перспективних вишів Європи для вступу українців

Вступ за кордон в умовах пандемії справді супроводжується певними специфічними умовами. Але наявність цих вимог зовсім не означає, що тепер мрія здобути освіту за кордоном стала недоступною. Навпаки, зараз, коли багато абітурієнтів бояться проблем, спостерігається менша конкуренція під час вступу. Це означає, що шанси на успіх вищі і варто пробувати свої сили. Куди подавати документи? Пропонуємо топ найпопулярніших вишів Європи:

  1. Universitat Wien (Австрія). Діє 14 факультетів, серед яких: біологічний, географічний, психологічний, молекулярної біології, юридичний, іноземних мов, інформатики. Успішних студентів запрошують на практику багато австрійських компаній із перспективою офіційного працевлаштування.

  2. University of Amsterdam (Голландія). Діє 7 факультетів: гуманітарних наук, соціальних наук, бізнеса, права, стоматологічний, медицинський, науковий. Українським студентам Нідерланди надають можливість залишитись у країні на додатковий рік після випуску для пошуку роботи.

  3. Glion Institute of Higher Education Switzerland (Швейцарія). Входить до топ-3 найкращих світових шкіл готельного бізнесу. У ньому діють 7 факультетів, серед яких: фінансів, маркетингу, бізнесу та менеджменту, практичного мистецтва, технологій та інновацій. Випускників вишу запрошують на роботу провідні міжнародні компанії.

  4. The University of Mannheim (Німеччина). Відомий своєю різноманітною стипендіальною програмою. Є 5 факультетів: інформатики та математики, бізнесу, гуманітарних наук, економіки та права, суспільних наук. До складу ВНЗ входять також Школа суспільних та економічних наук та Бізнес-школа. Випускників запрошують на роботу провідні компанії світу, тож є можливість офіційного працевлаштування за кордоном.

  5. Griffith College (Ірландія). Має гарну міжнародну репутацію ВНЗ. Пропонує підготовку за 7 спеціальностями: музика та драма, бізнес, медіа, дизайн, бухоблік, юридичні та комп'ютерні науки. Випускники зі ступенем бакалавра можуть залишатися на 1 рік у країні для пошуку роботи, а магістри – на 2 роки. Нерідко студентів запрошують на стажування міжнародні компанії із перспективою офіційного працевлаштування.

Загалом закордонна освіта відкриває для українців безліч вигод. Це не лише можливість побачити світ і підтягнути знання мови, а й отримання диплому міжнародного зразка, перспектива офіційного працевлаштування. Тому абітурієнтам, незважаючи на пандемію, варто обов'язково постаратися здійснити свою мрію і готуватися до вступу в європейські виші.

Читайте також