Як захистити полуницю від птахів: перевірені способи

Ілюстративне фото

Якщо на вашій ділянці оселилися шпаки, горобці, сороки, синиці, голуби, граки або ворони – не поспішайте радіти і розраховувати на те, що тепер про шкідників можна забути. Рідкісна пташка відмовиться від десерту, особливо якщо він зростає в декількох метрах.

Під загрозою знаходиться не тільки полуниця, але і смородина, малина, вишня, черешня та інші культури.

Особливо небезпечні регулярні нальоти птахів у міру дозрівання ягід (а крилаті злодюжки ласують тільки стиглими плодами) – навіть невелика зграя у вашу відсутність може повністю знищити врожай. На щастя, дачники придумали ефективні способи, що дозволяють частково відігнати птахів від полуниці та інших культур.

Сітка від птахів (укривний матеріал)

Одним з найбільш дієвих і нейтральних прийомів з відлякування птахів є використання сітки від птахів, або укривного матеріалу. Сітки від птахів виготовляють з металу або пластику (поліпропілену) з дрібними осередками прямокутної або ромбовидної форми. Вони надійно захищають посадки від вторгнення пернатих любителів полунички, але при цьому в повній мірі пропускають сонячне світло і вологу. Не створює сітка перешкод і для комах-запилювачів, і для проведення позакореневих підживлень.

Встановити сітки можна декількома способами. Самий простий: забийте по периметру грядки кілочки і натягніть сітку на висоті 30-35 см від кущів. Також можна вкрити грядку на манер парника, встановивши каркас з металевих або пластмасових дуг. Під час збору врожаю краю сітки можна піднімати, не знімаючи її повністю, а потім знову закріплювати.

Блискучі і яскраві предмети

Якщо у вас накопичилося багато використаних вийшли з ладу CD-дисків (“болванок“), старих аудіо – та відеокасет, то ви можете розвісити їх на ділянці для відлякування пернатих. Вийміть магнітну стрічку з короба і розвісьте її на добре освітлюваних сонцем ділянках. Імпровізовану “павутину” можна закріпити над кущиками і на висоті 30-35 см. Переливаються на сонці плівка і компакт-диски створюють ілюзію руху, і птахи не зважаться наблизитися до полуниці. Іноді плівка резонує і видає ультразвукові коливання, які теж не подобаються пернатим.

Використовувати можна будь-які відбивають світло предмети – фольгу, целофан, дощик з ялинки. Єдиний недолік – комусь може здатися, що ділянка виглядає не дуже акуратно і в очах постійно рябить від відблисків світла.

Брязкальця і дзвіночки

Спорудити просту шумову “пастку“-відлякувач можна за допомогою підручних засобів: обрізків труб і іншого металевого брухту. Можна, наприклад, зв’язати разом пивні або консервні банки і прикріпити до неї невелику кишенькове дзеркальце. Птахам буде здаватися, що банки яскраво блищать і при цьому оглушливо гуркотять.

Дачники зі стажем радять купити що-небудь з арсеналу феншуй або набори для релаксації – дзвіночки, конструкції з металевих трубок (“Музика вітру”). Хоча їх мелодійний передзвін і здається заспокійливим, в перший час птиці будуть його побоюватися.

У такого методу, правда, існує і ряд недоліків. По-перше, від постійного гуркоту і передзвону втомитеся ви самі і інші мешканці ділянки. По-друге, шум виникає тільки у вітряну погоду. І, нарешті, по-третє, птахи швидко звикнуть до звукового фону і будуть знову здійснювати свої розбійницькі напади.

Опудало

Улюблений і стародавній спосіб відлякування птахів – установка “муляжу людини”. Опудало виготовити нескладно: збивати хрест-навхрест дві палки (одну довгу, це буде тіло, а другу коротше – вона зіграє роль “рук”). Полотняний мішок набийте газетами, соломою або ватою – це “голова”. Надіньте її на палицю і одягніть лякало в стару і непотрібний одяг.

На жаль, до цього нерухомому об’єкту птахи теж звикають, тому його слід модифікувати. “Прикрасьте” опудало старими CD-дисками, магнітною стрічкою від аудіо – та відеокасет, тріскачками і вертушками. Таке блискуче і громыхающее опудало найімовірніше птахів злякає.

Електронні пристрої

Існує цілий ряд електронних пристроїв, які допомагають безболісно відвадити птахів від ділянки. Правда, є ймовірність, що пернаті до вас більше не повернуться, і з шкідниками вам доведеться боротися самотужки. Ефективні прилади з записаними криками хижих птахів: яструбів, сов, сапсанів і т. д. Такі звукозапису відлякують не тільки птахів, але і гризунів. Правда, різкі і пронизливі крики хижаків можуть не сподобатися вашим сусідам.

Деякі дачники використовують громпушки, що видають гучні і звуки, а також додатково грають яскравими вогниками і блимають. Такі пристрої теж підходять не всім. Тому багато хто віддає перевагу ультразвуковим отпугивателям. Вони викликають у птахів дискомфорт, але при цьому видають звуки не чути людині.

Відволікаючі культури

Одним з найбільш гуманних методів захисту полуничної плантації є посадка рослин, які приваблюють птахів сильніше, ніж полуниця. До них відносяться вишня, горобина і обліпиха. Не можна сказати, що посадка інших культур гарантовано відверне пташок від полуниці, але, можливо, мінімізує збиток.

Ще одним відволікаючим чинником є невеликий ставок або водоспад. Птахи будуть злітатися на звуки води і пити її на вашій ділянці, а за полуницею полетять до сусідів.

Саморобки на швидку руку

Серед дачників поширена думка, що птахи бояться яскравих, світлих відтінків, особливо білого кольору. Тому іноді вздовж ділянки натягують світлі простирадла, а на гілки дерев навішують білі стрічки з тканини або плівки. В принципі, птахів може відштовхувати будь-яскравий колір, оскільки шматки матерії знаходяться в безперервному русі, що теж є відлякуючим фактором.

Відмінний відлякувач (вітряк або млин) можна спорудити із залишків пластикових пляшок. Будь-яка, навіть найпростіша вертушка перший час буде відлякувати птахів, але, як показує практика, потім вони звикають до сусідству з дивними виробами і залишаються на ділянці.

Читайте також