Як засмагати з користю для здоров`я?

Фото - відкриті джерела

Влітку шкіра контактує з ультрафіолетовими променями більше, ніж в будь-яку іншу пору року. Шанси отримати опік шкіри, сонячний удар або зневоднення значно підвищуються.

Про те, чи можна засмагати безпечно для здоров'я і як користуватися сонцезахисним кремом, щоб він працював, розповіла лікарка-педіатриня в клініці ISIDA Ірина Олександрівна Растеряева.

Про ультрафіолетові промені

Поверхні землі досягають ультрафіолетові промені двох типів — UVA і UVB. UVB — короткі і більш агресивні промені, ніж UVA, проте саме вони запускають процес утворення вітаміну D в організмі. Є ще третій і найнебезпечніший тип сонячних променів для людини — UVC. Але їх затримує озоновий шар і атмосферний кисень.

Що відбувається, коли сонце впливає на нашу шкіру?

Кожен раз, коли ми опиняємося на сонці, клітини шкіри меланоцити починають виробляти барвний пігмент меланін. Меланін поглинає сонячні промені будь-якої довжини, захищаючи ДНК клітин від пошкоджень. Складається він з двох типів пігментів — еумеланіна і феомеланина. Еумеланін надійно захищає від УФ-променів, феомеланін слабший. У світлошкірих людей переважає феомеланін, їхня шкіра більш чутлива до сонця, тому під час відпочинку на пляжі вони швидко обгорають. Поява характерною почервоніння або засмаги на тілі — це захисна реакція шкіри на негативний вплив ультрафіолету. Переважно — UVB-променів.

У похмуру погоду загальний рівень ультрафіолетового випромінювання змінюється — знижується кількість UVB-променів, необхідних нам для синтезу вітаміну D. Водночас кількість UVA-променів майже не змінюється. Тому їх кількість завжди вище, ніж UVB-променів, а хмари затримують тільки близько 10% сонячного випромінювання. 80% УФ-променів досягає землі, 20% відображає пляжний пісок, морська вода, скла в машині. Взимку — сніг.

Про сонцезахисні креми

Сонцезахисний крем покликаний захищати шкіру від ультрафіолетових променів всіх видів. Існують фізичні і хімічні санскрини. Хімічні поглинають УФ-промені і вбираються в шкіру. Фізичні розсіюються і не вбираються, а створюють між шкірою і УФ-променями додатковий невидимий бар'єр. І ті, і інші санскрини захищають від ультрафіолетових променів всіх видів.

Використовувати сонцезахисний крем необхідно за 30 хвилин перед виходом на вулицю, наносячи його щільним шаром на чисту шкіру. Якщо ви користуєтеся зволожуючим кремом, спочатку наносите його, потім — санскрин.

На пляжі поновлюйте сонцезахисний крем кожні 2 години і після кожного купання. Для повноцінного захисту наносьте 2 мг засобу на квадратний сантиметр шкіри. Наприклад, для обличчя вам знадобитися одна третя чайної ложки санскрину.

Тримайте крем в тіні, не забувайте його на відкритому сонці. Засмагайте тільки під парасолькою, в розсіяній тіні. Парасолька захистить вас від приблизно 50% УФ-променів, що досягають поверхні землі.

Водостійкі сонцезахисні креми також необхідно повторно наносити на тіло кожні 2 години. Оскільки після плавання в кращому випадку на шкірі залишиться 50% сонцезахисних речовин. Водночас жоден санскрин не гарантує стовідсотковий захист від УФ-променів навіть за правильного використання. Але і не перешкоджає виробленню вітаміну D.

Засмагаючи без використання крему на відкритому сонці, ви ризикуєте отримати сонячний удар або опік шкіри. Опік — це не просто почервоніння, а пошкодження шкіри і її клітин. Важкі сонячні опіки, що супроводжуються появою пухирів і набряклості, підвищують ризик розвитку раку шкіри і меланоми. Особливо — за повторного або множинного пошкодження клітин.

Отримаєте ви сонячний опік чи ні, залежить від рівня меланіну у вашій шкірі, вміння організму збільшувати вироблення меланіну в разі потреби і від сили УФ-променів в конкретний день.

Про безпечну засмагу

Поняття "безпечна" засмага не коректне, оскільки будь-яка засмага — це відповідь шкіри на отримане ультрафіолетове ушкодження. Але це не означає, що сонячне світло потрібно уникати. УФ-промені, крім того, що виробляють вітамін D, підвищують в організмі рівень гормону радості серотоніну і гормонів задоволення ендорфінів.

Для того, щоб сонце вам не зашкодило, необхідно:

  • правильно користуватися сонцезахисним кремом з SPF 40-50 в будь-яку погоду, який гарантує захист від UVA і UVB променів (дана інформація вказується на упаковці крему);
  • носити довгий вільний одяг з натуральних тканин, головні убори і сонцезахисні окуляри, що не пропускають ультрафіолет;
  • засмагати в розсіяній тіні;
  • не перебувати на сонці з 11 дня до 17 годин вечора;
  • збираючись на пляж, перевіряти в пошуковику індекс УФ-променів, що позначає силу сонячної активності в конкретний день. За високих і екстремально високих показників від 7 до 12 я рекомендую залишатися вдома;
  • під час пляжного відпочинку пити 2-3 л чистої води, щоб відновлювати водний баланс і уникнути зневоднення. Коли нам жарко, ми пітніємо. Таким чином організм охолоджує наше тіло за рахунок випитої води, підтримуючи оптимальну температуру.

Також я не варто перед поїздкою на море засмагати в солярії. Засмага, отримана в умовах солярію, нестійка і неповноцінна. Вона не захистить шкіру від сонячного опіку. І до того ж не підвищить рівень вітаміну D в організмі, оскільки засмагати ви будете за впливу тільки UVA променів.

Також не забувайте носити влітку панамку і користуватися сонцезахисним кремом.

Джерело: ТСН

Читайте також