Як жителям Рівненщини перевіритись на наявність коронавірусу після приїзду з-за кордону?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

З поширенням коронавірусу в Україні змінюються і правила, як людей перевіряють на цю хворобу. Що робити жителям Рівненщини, які приїхали з-за кордону, розповів заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін:

«По приїзду з-за кордону громадянин повинен у першу чергу зупинитись вдома на самоізоляцію. Це перше і основне. Це вимога, яка була із початку введення карантину в державі, із 12 березня, і існує сьогодні. Якщо у нього є підозри на хворобу або він сумнівається у стані свого самопочуття – у кожного з нас повинен бути сімейний лікар. 80% у нас населення заключили угоди із сімейними лікарями, решта – не заключили. У таких випадках людина за місцем проживання звертається у ПСМД і там консультують хворого. З нашого боку – нами проінформовані медпрацівники на місцях. Вони повинні обов'язково регулюватись. Якщо ці речі не регулюються, у нас в області діє гаряча лінія, ми приймаємо звернення і скарги громадян».

Відтак, сімейний лікар має провести консультацію і вирішити, що робити далі. Він може сам виїхати до хворого або направити до пацієнта мобільну бригаду екстреної медичної допомоги.

Якщо відмовляють у тестах?

Користувачі соцмереж часто скаржаться, що лікарі відмовляють у тестах на коронавірус, або що результатів треба чекати кілька днів.

Відомо, що експрестест робиться 10-15 хвилин, але він не є точним. Точними вважаються тести методом ПЛР. Їх роблять 5-7 годин.

У МОЗ кажуть, що у випадку, якщо у вас є симптоми і вам відмовили проводити тест на коронавірус, потрібно звертатися на гарячу лінію області та на лінію МОЗ 0 800 505 201. Проте у відомстві закликають не зловживати цим.

"Сьогодні ми можемо тестувати усі випадки з підозрами, а також маємо тестувати усі пневмонії, які є у наших стаціонарах. Брати на аналізи мають зразки всіх померлих з пневмонією", - зазначив пан Ляшко.

Номер обласної гарячої лінії - 0800500078.

Читайте також