Як зміняться пенсії, зарплати і соцвиплати з підвищенням прожиткового мінімуму з 1 липня

Фото - ілюстративне

В Україні з 1 липня підвищується прожитковий мінімум, від якого відповідно залежить розмір пенсій та інших соціальних виплат. Незважаючи на чутки про те, що підвищення буде в двократному розмірі, за фактом українці стануть “багатшими” всього на 74 гривні. Розмір прожиткового мінімуму становитиме 2 118 грн. Про це повідомляє finance.ua.

Підвищення пенсій

Розмір мінімальної пенсії з 1638 грн в липні підвищиться до 1712 грн, а максимальна пенсія зросте до 17 120 грн. Також громадянам підвищать надбавки за “надстаж”. За кожен рік понад нормативного стажу (для жінок від 30 років, а для чоловіків від 35 років) буде надбавка у розмірі 1% прожиткового мінімуму. Наприклад, якщо жінка відпрацювала 40 років замість необхідних 30, то вона зараз може розраховувати на надбавку в розмірі 163,8 грн, а після перерахунку надбавка складе вже 171,2 грн.

Підвищення зарплат

Розмір мінімальної зарплати з 1 липня підвищать до рівня фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Українці отримуватимуть мінімум 5238 грн. Розмір погодинної оплати також зросте – до 31,39 грн/год. На даний момент мінімальна заробітна плата становить 4723 грн.

Субсидії

При розрахунку субсидії середньомісячний дохід одного члена сім’ї ділиться на два прожиткових мінімуми, перемножується на 15% і на загальний дохід сім’ї. Отримана сума і є обов’язковим платежем за комуналку, а решта повинна покрити субсидія. З прожитковим мінімумом в 2027 грн обов’язковий платіж для сім’ї з чотирьох осіб з сукупним доходом 10 тис. становить 928 грн. А після підвищення прожиткового мінімуму до 2118 грн ця ж сім’я з тим же доходом повинна буде віддавати за комуналку вже 885 грн.

Аліменти

Від розміру прожиткового мінімуму також залежить мінімальний розмір аліментів. Конкретну суму виплат на дитину визначає суд, враховуючи матеріальне становище одного з батьків, розмір заробітної плати того, хто буде платити аліменти, та інші критерії. Мінімальний розмір виплат на одну дитину не повинен бути менше половини прожиткового мінімуму.

Читайте також