Як змусити боржників виплачувати аліменти?

Дев’ять мільярдів гривень – саме таку суму аліментів за рік стягнули з батьків, які заборгували своїм дітям. Ця цифра вражає. Та попри новий суворий закон деякі батьки все одно хитрують і не дають грошей.

Джерело: ТК "Україна".

У 2018 році Кабмін посилив закон про аліменти. Депутати ухвалили низку законодавчих ініціатив під гаслом «Чужих дітей не буває». Розмір мінімальних витрат змінили з 30% від прожиткового мінімуму до 50%. Тобто аліменти на дітей до 6 років мають становити близько 849 гривень. Від 6 до 18 років – 1059 гривень.

За цими нормами, якщо аліментник не сплачує більше трьох місяців, а загальна сума його боргу перевищує 6 місяців, виконавці можуть заборонити йому виїжджати за кордон, керувати автомобілем (якщо це не єдине джерело доходу), користуватися зброєю та полювати. Якщо аліментник ігнорує заборони, на нього чекає адміністративний штраф або до 2 років ув’язнення. Крім того, на його борг накладають штраф від 20 до 50%, а майно можуть конфіскувати і продати на торгах. Державних службовців, які не дають грошей на дітей, мають право звільнити. Якщо аліментник скаржиться, що виплачувати гроші дитині ні з чого, виконавці можуть відправити його на суспільно корисні роботи, а зарплатою погашатимуть борг.

Якщо боржник добровільно не виконує рішення суду про стягнення аліментів, слід звернутися до Державної виконавчої служби або до приватного виконавця. Якщо ж загальна сума боргу перевищує суму платежів за 3 місяці, виконавець може конфіскувати майно аліментника. Якщо заборгованість понад 6 місяців, зверніться в поліцію із заявою про злісне ухилення від сплати аліментів. Під кримінальну відповідальність підпадають приховування доходів, зміна місця проживання або місця роботи без повідомлення державного або приватного виконавця, які призвели до виникнення заборгованості в розмірі 3 місяців. Для відкриття кримінального провадження слід звернутися із заявою до правоохоронців.

Загалом у реєстрі боржників аліментів 170 тисяч осіб. Але декому все ж вдається стягнути борг з колишніх. Останні півтора року динаміка стягнень аліментів покращилась. Якщо 2017 року до посилення закону боржники виплатили 1,7 мільярда гривень, то у 2018 майже 4,5 мільярди гривень, а за 9 місяців 2019 – 5 мільярдів. На суспільно корисні роботи у 2018 році відправлено 1555 осіб, у 2019 – 4115.

Читайте також