Як знайти і вибрати хорошого фрілансера?

Багато робіт зараз можна виконувати дистанційно. Написання текстів, створення логотипів і сайтів, написання програм або просто окремих шматків коду — це лише мала частина з того, що професіонали можуть виконувати з будь-якої точки світу. Якщо вам потрібно вирішувати завдання такого спектру, можна скористатися послугами фрілансерів. І це не так складно, як здається відразу.

Пошук відповідного сайту

Детальна інформація про сайти для фрілансерів, які вже перевірені роками роботи і тисячами клієнтів, є за посиланням https://www.interkassa.com/blog/top-6-saytov-dlya-poiska-frilanserov/. У блозі платіжного агрегатора Interkassa є невеликі огляди на наступні площадки:

  • freelancehunt.com;
  • weblancer.net;
  • upwork.com;
  • freelance.ua;
  • freelancer.com;
  • freelance.ru.

На цих площадках є сотні виконавців, здатних добре зробити роботу — потрібно тільки витратити трохи часу на вибір.

Як підібрати конкретного виконавця

Для початку відсортуйте фрілансерів за напрямками, активності (тих, хто зараз працює) та іншим ключовим параметрам. На якихось площадках ви можете виставити мінімальний рейтинг або оцінку замовників, в інших місцях пошук можна вести ще й за ключовими словами. Вивчивши правила і особливості конкретного сайту, ви зрозумієте, як вижати з пошуку максимум.

Не поспішайте зупинитися на одному фахівці. Сформуйте особистий ТОП-5, потім порівняйте людей, які в нього потрапили. Читайте відгуки, вивчайте приклади робіт, уточнюйте вартість послуг — і тільки після детального аналізу вибирайте когось одного. Якщо робота однотипна і її багато (наприклад, написання текстів), можна відразу звернутися до кількох фрілансерів — замовити у кожного невелику задачу і потім порівняти результат.

Часто так трапляється, що з п'яти чоловік три виконують завдання саме так, як потрібно — і тоді логічно найняти всіх трьох, щоб заощадити час. Якщо завдання більш складне і вимагає одного виконавця, краще витратити трохи більше часу на вивчення портфоліо і прикладів робіт.

Користуйтеся рекомендаціями

Якщо у вашій сфері є знайомі або друзі, які вже користувалися потрібними вам послугами, не соромтеся запитати у них рекомендацію. Контакти хороших фрілансерів часто передаються від замовника до замовника — і тут виграють усі. Ви отримуєте перевірену людину, яка добре зробить роботу, а сам фахівець — додаткове замовлення.

Готуйтеся до того, що складна робота не коштує занадто дешево

Часта помилка замовників — це бажання замовити у фрілансера ту ж роботу, що робить ціла команда, але набагато дешевше. І тут важливо розуміти специфіку напрямку. Можливо, намалювати простий логотип без ідеї і можна за маленьку суму. Але якщо мова про цілий сайт, програму або авторські ілюстрації для книги, праця професіонала не може коштувати дешево. І тут неважливо, де він працює: у вас в офісі або десь в іншій країні. Якщо ви хочете отримувати гідну якість, в роботу досвідчених людей доведеться вкладати адекватні гроші. Але зате і результат буде відповідним.

 

Читайте також