Як зробити опору для рослин своїми руками: для клематисів, троянд, винограду та огірків

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Навсені, коли рослини тільки просинаються і випускають паростки, саме час робити опори. Якщо на Вашій ділянці є в'юнкі рослини або Ви плануєте їх посадити, то без опори не обійтись. Вони бувають металеві, дерев'яні та пластикові. Звісно, у магазинах для садівництва є великий вибір опор на будь-який смак. Однак, вартість такої покупки "вдарить по гаманцю" та не завжди підійде за розміром для клумби.

Металева опора

Опору з металу можна виготовити самотужки, якщо у переліку ваших інструментів є електрозварювальний апарат. Придбати металіву арматуру можна на металобазах Вашого населеного пункту. Це обійдеться набагато дешевше, ніж купувати готову у магазині. Якщо Ви наважились змайструвати таку опору, то потрібно намалювати схему майбутного виробу та підрахувати кількість матеріалів, які необхідно придбати.

Форми металевих опор:

  • драбина,
  • арка,
  • циліндрична форма,
  • шпалера.

Якщо зварювального апарату немає, то можна вийти із ситуації за допомогою металевої сітки. Для цього необхідно купити відрізок готової сітки (бажано, більш жорсткої, щоб тримала форму). Зкріпіть сітку з одного боку, щоб утворився циліндр. Щоб встановити опору, потрібно ззакріпити у землі 2-3 металевих прутні, які будуть тримати сітку. З часом в'юнка рослина заплете сітку та утворить цікаву ландшафтну фігуру.

Металеві опори радять викорситовувати, якщо рослини є багаторічними та у перспективі можуть виростати до великих розмірів. Наприклад, виноград, гортензія, актинідія та інше. Таким чином, опора зможе витримувати велику вагу.

Дерев'яна опора

Гармонійно виглядають у ландшафті опори, виконані з дерева. Саме такі конструкції використовують у садах в англійському стилі. На дерев'яній опорі можуть плестись троянди, плющі, клематиси та, навіть, огірки.

Дерев'яні опори можуть бути окремостоячі та ті, що кріпляться на стіни ти паркан. Під час виготовлення таких опор варто пам'ятати, що на дерево можуть впливати зовнішні пожразники, такі як дощ, вітер, палюче сонце, комахи.

Для того, щоб убезпечити опору від швидкого псування, потрібно покрити дерево лаком або спеціальним маслом ддя деревини. Тоді вона прослужить багато років та не деформуватиметься під вагою рослини.

Пластикові опори

Такі готові пластикові конструкції можна придбати у садових магазинах. Вони можуть бути у вигляді арок або драбин різних розмірів. Однак, щоб зеономити, можна виготовити опори власноруч.

Для цього потрібно придбати пластикову трубу тієї висоти, якою має бути опора і з додатковою довжиною 40 см. Це потрібно, щоб закопати трубу у землю на достатню глибину.

Також потрібна пластикова тонка та гнучка трубка, яку можна зігнути у спіраль.

У більшій трубі необхідно зробити наскрізні отвори із однаковим інтервалом та протягнути через них тонку трубку. Таким чином має утворитися спіраль.

Після цього закопайте трубу на 40 см у землю та сміливо висаджуйте в'юнку рослину.

Читайте також