Як зробити веселим і цікавим відпочинок із дитиною?

Про особливості літнього відпочинку з дітьми розповіла вихователька дитячого садочка із 25-річним стажем Тетяна Ільяшенко, передає ТСН.

Чому з дітьми варто відпочивати не менше 14 днів

Відпустка наближається, збираємо валізи. Повідомляємо дітям: будемо відпочивати на морі, або поруч з лісом, у горах, називаємо країну, місто, село. Дитина в очікуванні дива. Прилетіли, розпакували валізи, відпочиваємо. Але самі ще не встигли зрозуміти, що ми у відпустці.

А де ж диво? Чого не радіє дитина, можливо, захворіла? З власного досвіду та спілкування з батьками чую скарги, що відпочинок починається з хвороби, особливо, коли ви на морі. Хворіє дитина не тому, що застудилася, але й це не виключено, є багато чинників: зміна клімату, втома під час дороги, перегрівання на сонці або переохолодження у воді, змінився режим харчування. Стрес від незнайомого місця, чужих людей.

І нарешті на 4 - 10 день, у кожного по різному,  починається період оздоровлення. І тепер все залежить від того скільки днів буде ще тривати ваше перебування на морі.

Якщо це не просто подорож, а оздоровлення, то має бути не менше 14 днів  Чим довше, тим більше морська вода віддасть корисних речовин; морське повітря наситить легені киснем. 

Я завжди дослухалася до поради лікаря:

  • відповідально ставитися до вибору кліматичної зони; 
  • зібрати аптечку; 
  • оздоровлення має бути 21 день, бажано, але не менше 14; 
  • загартування треба починати вдома, чим раніше, тим краще. 

Як відреагує організм на подорож, нам невідомо, тому плануємо відпустку заздалегідь. Це допоможе уникнути багатьох неприємностей, особливо стресу.

Обговорюємо подорож, складаємо план, обов’язково залучаємо дітей до обговорення, дослухаємося до побажань. Наголошуємо на тому, що відпочинок не тільки дитячий, а для батьків також. Пропонуємо дитині намалювати на папері план-схему: “Мій найщасливіший день під час відпочинку, яким я його уявляю”. 

Дуже важливо навчити дітей радіти не тільки великим подарункам, а відчувати радість від маленьких сюрпризів, приємного проведення часу з батьками, гри, смаколика тощо. Цікаво вчити дитину малювати схематично, для цього треба тільки маленький записничок та маркер. Ви також приєднайтесь, записуйте  цікаві вислови. Схематичне малювання допоможе вивчити віршик, запам’ятати текст.

Крім записника, візьміть декілька аркушів кольорового картону; 4 - 6 маркерів; маленький набір крейди, клей-олівець: клубок ниток, маленькі ножиці. З картону зробимо цікаві ігри, іграшки.

Читайте також