Яка доля відомого рівненського стартапу, на який «скидалося» усе Рівне?

Фото - Фейсбук

Три роки тому команда рівнян подала проєкт «Communa.net» на Спільнокошт, аби зібрати 100 тисяч гривень для запуску сайту. Тоді вдалося зібрати навіть більше: 234 людини пожертвували загалом 104 800 грн. Збір коштів було завершено та невдовзі ідею мали втілити в життя, але за три роки рівняни так і не дочекалися запуску проєкту.

Про долю проєкту, на яке «скидалися» багато рівнян, ми розпитали в його автора – Артема Зубкевича.

Що таке «Communa.net»?

«Суть ідеї — створити онлайн-осередок, де кожен бажаючий, розповідає про свій задум соціального проекту та описує членів команди, яких бракує для його реалізації. В той же час люди, яких захопила представлена ідея — добродії, долучаються та спільними зусиллями втілюють проект у життя», - з опису на сайті.

Тоді в команду «Коммуни» потрапили фріласер Артем Савюк, громадська активістка Аля Огонь, підприємець Андрій Тадай, художник Олексій Огонь, дизайнер та автор проекту Артем Зубкевич, фінансист, а нині – начальник управління стратегічного розвитку та інвестицій Рівного Сергій Гемберг та викладачка Дарина-Марія Пазюк.

Уся зібрана сума мала піти на розробку програмної частини «Communa.net». Зокрема це верстка сайту, анімація, підключення скриптів, налаштування та підключення ліцензійної системи керування сайтом (CMS), оплата хостингу, ліцензійні шрифти та підтримка сайту на перших 6 місяців. Про це йдеться на сайті «Спільнокошту».

Нині домен сайту - на продажі.

Чому проєкт ще не запустили?

Із цим питанням ми звернулися безпосердньо до автора Артема Зубкевича, який розповів, що проєкт нині в процесі реалізації:

«Проект - живий, ми про нього не забули. Це питаня складного технологічного проекту. Запуск комерційного і запуск соціального проекту – дві різні речі. 100 тисяч гривень зараз – це приблизно 4 тисячі доларів. Щоб ви розуміли, 4 тисячі доларів – це одна місячна зарплата програміста в Києві, а нам потрібні ІТ-спеціалісти на 2-3 місяці... Ми усі роз’їхалися, на своїх роботах, а над проектом працюємо, коли усі збираємося разом.»

На фото - команда проєкту

Із семи членів команди «Communa.net» нині залишилося троє: Артем Зубкевич, Артем Савюк та Андрій Тадай. Також  додатково залучено декілька ІТ-спеціалістів. Артем Зубкевич зазначає, що запускатимуть усе заново, від хостингу вже давно відмовились, а домен – змінено. У планах – запустити проєкт до кінця року.

Також, як розповідає пан Зубкевич, планується презентація проєкту, на яку журналісти «Рівне Медіа» будуть очікувати запрошення.

Читайте також