Яка Покрова - така і зима: прикмети та звичаї 14 жовтня

Фото - ілюстративне

Свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначають щороку 14 жовтня. Здавна з цим днем пов'язують багато звичаїв та прикмет. Наші пращури казали, що "на Покрову до обіду осінь, а після обіду - зима".

Вважалося, якщо до Покрову дуб і береза облетіли повністю - зима не буде суворою, а ось якщо листя на них залишилися, то попереду сильні морози і вітри. Яка на Покрову погода - така й зима.

У колишні часи в цей день закінчували всякі польові і городні роботи. Люди готувалися до приходу довгої і складної зими. По тому, якою була погода на Покрову, судили і про те, якими будуть зимові місяці. Так, якщо вітер був східним або західним, чекали сувору зиму - снігову і морозну, якщо мав південний напрямок, то м'яку, з частими відлигами, ну а якщо дув з півночі, вірили, що буде багато снігу (а, отже, і врожаю), чекали затяжних холодів і завірюх.

Якщо на Покрову побачили, що відлітають журавлі, то зима настане рано і буде холодною. Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і прийдуть перші морози. На Покрову сильний вітер дме - багато буде наречених. А чим більше снігу на Покрову, тим більше весіль буде зіграно в наступному році.

Вважається, що в це свято не варто позичати гроші, а ще не можна відмовляти сватам - за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще років зо три не буде ніким засватана.

До цього дня необхідно було утеплити будинок, так як вважалося, що "не утеплити будинок до Покрови - всю зиму будеш мерзнути". Господині на Покрову пекли млинці: вважалося, що якщо на Покрову спекти багато млинців, то в будинку всю зиму буде тепло.

А щоб не хворіли діти, їх виводили на поріг дому та обливали водою через решето або сито.

Як і в будь-яке церковне свято, на Покрову не можна надмірно займатися домашніми справами і робити серйозну господарську роботу: будувати, прати, прасувати, прибирати, шити, в'язати.

У свято Покрови також не можна лихословити, сваритися з людьми, вживати алкогольні напої, бажано навіть не готувати багато.

А ще в цей день не можна давати і позичати гроші. Однак треба пам'ятати, що сенс подібних заборон не в тому, що не можна здійснювати якісь певні дії, а в тому, що православне свято - це в першу чергу день, який ми присвячуємо Богу.

Читайте також