Яка пора найкраща для скошування картопляного бадилля?

Фото - відкриті джерела

Перед збиранням врожаю картоплі за деякий час городники прибирають картопляне бадилля, інформує iUkrayina.

Чому це потрібно робити:

  • По-перше, при відсутності бадилля бульбам дістається більше харчування;
  • По-друге, картопля без бадилля швидше визріває – а це означає, що можна «підігнати» строки збирання врожаю до певної дати;
  • По-третє, в разі, якщо картопля чимось перехворіла, скошування бадилля стане профілактичним заходом проти поширення інфекції.

Досить аргументів?

Деякі (наприклад, ми) – бадилля не скошуємо. І у нас є контраргументи. Природа не дарма дала картоплі надземну частину, отже, рослина має потребу в ній до тих самих пір, поки бадилля не почне всихати природним чином. До слова, в’янення стебел стане відправною точкою до фінішу: з цієї прикмети можна напевно визначити зрілість картоплі. Як тільки перші паростки пожовтіють і ляжуть на гряду, знайте – у вас в запасі лише 2-3 тижні, щоб зібрати врожай.

Крім того, нерозумно сподіватися лише на бадилля: врожайність картоплі залежить зовсім не від того, скосили ви його перед прибиранням, або залишили так. На врожайність культури в більшій мірі впливають агротехнічні прийоми, догляд, погода за вікнами, посаджені сорти, в кінці-кінців.

Терміни скошування

Ну, а все-таки, якщо ви все ж зважилися на видалення бадилля, то коли найкраще це зробити?

Досвідчені городники кажуть: скошуємо бадилля лише за пару тижнів до передбачуваної дати збору врожаю. Іншими словами, якщо ви плануєте зібрати картоплю десь в кінці серпня, то середина другої половини серпня буде самим гарним терміном. У разі, якщо на картоплю напала фітофтора або інша напасть, то скошувати неможна, а потрібно – так ви з великою часткою ймовірності врятуєте бульби. Уражене бадилля слід спалити, а поле після – обробити відповідними препаратами.

Підводячи підсумки, резюмуємо: скошувати бадилля чи ні – справа виключно Ваша, немає однозначної думки на це питання. Якщо ви все-таки зважитеся це зробити, то бадилля слід видалити за два-три тижні до збору врожаю.

Читайте також