Яка щоденна норма вживання води для дорослих та дітей на Рівненщині?

фото ілюстративне

Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму. У Світовий тиждень води нагадуємо, скільки необхідно пити рідини вам та вашим дітям. Повідомляє сайт МОЗ. 

ЩО ПИТИ

Найкраще втамовує спрагу вода, тому фахівці передусім рекомендують пити звичайну воду і напої, які не містять багато калорій.

Старайтесь обмежити споживання солодких напоїв.

Крім води та напоїв, джерелом рідини можуть слугувати харчові продукти: супи, овочі, фрукти тощо.

СКІЛЬКИ НЕОБХІДНО ПИТИ ДОРОСЛИМ

Немає єдиної для усіх норми споживання води. На потреби організму в рідині впливають різні фактори: індивідуальні особливості, рівень фізичної активності, температура навколишнього середовища, кліматичні умови тощо. Головним сигналом та контролером споживання води є відчуття спраги.

Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини  становить 4% від загальної маси тіла. Тобто для людини вагою  70-75 кг цей показник становитиме 2800 – 3000 мл/день. Це не лише вода, а й рідина, яку ми отримуємо з їжею.

СКІЛЬКИ НЕОБХІДНО ПИТИ ДІТЯМ

Як і дорослим, дітям треба не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги. Водночас, дітям  слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу, і більш ризикують наразитися на зневоднення. Дітям радять споживати воду впродовж всього дня і особливо під час активних ігор чи занять спортом.

Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів: статі, віку, рівню фізичної активності, температури повітря, погодних умов та клімату.

Єдиних норм споживання рідини немає, але ви можете орієнтуватись на загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1-4 років: від 2-4 склянок;
  • діти 4-8 років: 5 склянок;
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок;
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок (https://goo.gl/inSjGL).

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів: овочів, фруктів, супів тощо.

Запивати їжу можна і треба. Вживання води під час їжі допомагає травленню і запобігає зневодненню та закрепам (https://goo.gl/FUAWhX).

Читайте також