Яке покарання загрожує рівнянам за порушення виборчого законодавства?

Фото - pravove-pole.info

Правоохоронці наголошують, що незалежно від політичних вподобань громадян, за порушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення чи його порядку, Законом передбачена адміністративна відповідальність.

Відтак особам, які розповсюджують агітматеріали у невстановленому місці, чим порушують благоустрій міста (статті 152 КУпАП), загрожує накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За поширення агітаційних матеріалів з неправдивими чи без вихідних даних (стаття 212-13 КУпАП) передбачена відповідальність у виді накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях (стаття 212-14 КУпАП) - накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За агітацію у день «тиші» чи в день виборів (стаття 212-10 КУпАП) - накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правоохоронці закликають громадян не вдаватися до правопорушень напередодні дня голосування, дотримуватися норм та Законів під час розповсюдження агітації. Також поліцейські нагадують, що завтра, 20 квітня – День тиші, в який заборонена будь-яка агітація. 

Нагадаємо, напередодні другого туру президентських виборів поліція перейшла на посилений режим несення служби. 

Відділ комунікації поліції Рівненської області

 

Читайте також