Які країни обирають для відпочинку мешканці Рівненщини та яка вартість турів

Ілюстративне фото

Літній період є піком туристичної активності і саме в цей час туристичні агенції працюють на повну. Однак, війна внесла свої корективи. Цьогоріч подорожі в межах країни є одним із напрямкуів, який допоможе стабілізуватись українській економіці. Так вважає співзасновниця "Асоціації лідерів туристичних агентств Рівненщини" Олена Грицюк.

Повідомляє Суспільне.

Війна серйозно вплинула на туристичний бізнес на Рівненщині, як і в Україні загалом, каже експертка:

“Багато агенцій досі не відкрилися після тимчасової зупинки роботи через початок воєнних дій. Частина з них, які не мають достатньо великої бази клієнтів, можуть піти з ринку. Наразі попит на послуги турагентів становить 5%-10% від торішнього”.

Олена Грицюк додає, що частина людей, які бронювали тури до війни, але з різних причин не скористалися ними — ризикують втратити свої гроші.

”Адже турагенти вже розрахувалися з компаніями-туроператорами, які і організовують відпочинкові тури, а ті своєю чергою оплатили послуги готелів і авіаперевізників. Наразі ці гроші “заморожені" і, як варіант, можуть бути використані для бронювання майбутніх турів. Але це буде вже після завершення війни”, — каже вона.

Зараз туристичні оператори організовують для українців авіарейси у курортні країни з Молдови, Польщі та Литви. Місцеві турагенції на Рівненщині поступово відновлюють роботу від початку літа. Сприяє цьому саме попит серед охочих полетіти або поїхати на моря.

“У тому числі і через неможливість вилетіти з України зросли ціни на відпочинок у Єгипті, Туреччині, Греції, Італії, Іспанії. Водночас вартість проїзду з України до найближчого закордонного аеропорту — у вартість туру не входить. Думати, як дістатися аеропорту — потрібно самому”, — каже Олена Грицюк.

Найпопулярніша серед жителів Рівненщини країна для відпочинку цього літа — Болгарія. Якщо минулого року сім днів відпочинку там для двох дорослих коштували 23-25 тисяч гривень, то зараз 38-45 тисяч.

Частина українців, які бронюють готелі у Хорватії, Чорногорії, Греції, їдуть туди власним транспортом.

“Також попитом, як і раніше, користують готелі з системою "All Inclusive" у Єгипті, Туреччині і Греції. Турецькі готелі, які минулоріч коштували українцям до 50 тисяч гривень за сім'ю на дев’ять днів, сьогодні коштують 80-100 тисяч гривень. Українці їдуть відпочивати до турецької Аланії попри те, що 75% туристів там — росіяни. Схожа ситуація і в інших курортних містах країни. Саме під російського туриста, як і раніше, у Туреччині спрямовані зусилля місцевих аніматорів”, — каже співзасновниця "Асоціації лідерів туристичних агентств Рівненщини".

Вона додає, що поки серед жителів Рівненщини не спостерігається попиту на елітні тури: до ОАЕ, Домініканської республіки чи на Мальдіви. Але такі тури цього літа купують, наприклад, у Києві. Їхня орієнтовна вартість — від 150 тисяч гривень для двох людей.

Олена Грицюк також прогнозує зростання кількості охочих відпочити за кордоном восени. Зокрема, це пов'язано із безпековою ситуацією на території України.

“В той самий час, більшість готелів у курортних локаціях України від початку війни ціни на послуги не піднімали. Частина з них досі надає прихисток переселенцям. Українцям вже зараз потрібно думати, як розвивати туристичну галузь після завершення війни”, — каже експертка.

Читайте також