Які лікарі можуть видавати довідку про протипокази до вакцинації від коронавірусу

Фото з відкритих джерел

Міністерство охорони здоров'я України затвердило форму довідки, яку лікарі видаватимуть пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Тепер детальніше, хто може виписати таку довідку пацієнтам та в яких випадках.

Форму № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» https://bit.ly/3De9iQy та інструкцію https://bit.ly/3Fbhu4E щодо її заповнення затверджено наказом МОЗ № 2394 від 2 листопада 2021 року.

За наявності протипоказань у пацієнта таку довідку можуть видавати лікуючі лікарі медичних закладів, незалежно від форми власності та підпорядкування. Тобто це як лікарі первинної допомоги, так і лікарі, які надають спеціалізовану медичну допомогу (наприклад, імунолог).

Лікуючий лікар може направити пацієнта до профільного спеціаліста - для того, щоб отримати додаткову інформацію щодо діагнозу, перебігу захворювання або проведення додаткових обстежень. В такому разі лікар створить відповідне електронне направлення. І лише після висновку профільного спеціаліста лікар приймає рішення стосовно наявності протипоказань у пацієнта до вакцинації проти COVID-19 за висновками цього фахівця.

З переліком усіх медичних протипоказань та застережень щодо вакцинації проти COVID-19 можна ознайомитись тут https://cutt.ly/7TaAFLU.

НСЗУ звертає увагу медичних працівників на тому, що форму № 028-1/о видає пацієнту будь-який лікуючий лікар, а не лише сімейний. Тобто той лікар, який призначає лікування при певному діагнозу (який стосується медичних протипоказань та застережень щодо вакцинації проти COVID-19) та спостерігає за станом здоров’я пацієнта.

Лікарям радять берегти час один одного та видавати пацієнтам, які мають протипоказання до вакцинації, необхідну довідку у межах власних компетенцій.

Читайте також