Які продукти їсти та коли звертатися до лікаря: Рівненщина є територією із вираженим йододефіцитом

21 жовтня - Всесвітній день йододефіциту. Йод – це 53-й елемент таблиці хімічних елементів Д.І. Менделєєва, фізіологічне значення якого полягає в тому, що він бере активну участь у роботі щитоподібної залози (ЩЗ). Він входить до складу її гормонів, а ті регулюють обмін речовин, енергетичні процеси та теплообмін організму.

Як зазначають на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України, нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Також може проявлятися відчуттям втоми, слабкістю, збільшенням щитовидної залози, порушенням обмінних процесів, погіршенням пам’яті, слуху, підвищенням холестерину, сухістю шкіри та втратою її еластичності, різким зниження чи підвищення маси тіла, випадінням волосся тощо.

Рівненщина є територією з вираженим йододефіцитом. Про профілактику йододефіцитних захворювань розповіла головна позаштатна ендокринологиня Департаменту ЦЗ та ОЗ РОДА Лариса Косюк.

Яка добова потреба у йоді?

"У кожної людини в залежності від віку добова потреба у йоді своя. Для дітей 100 мкг. Дорослі люди 150 мікрограм на день. Під час вагітності має бути 200 – 250 мкг на день".

У яких продуктах він міститься?

"Це морська капуста, риба. Але найдоступнішим продуктом для всіх є йодована сіль. Наберіть чайну ложку такої солі і це буде достатнє споживання на добу. Проте, якщо ви зайдете до супермаркету, то зазвичай побачите, що люди переважно купують кам’яну сіль. Йодованої солі лежать цілі стоси. Хочеться запитати: люди, чому ви не купуєте йодовану сіль?! Адже найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. На жаль, у нашій державі йодується тільки сіль, коли в інших державах – хліб, молочні продукти тощо. Скажу так: якщо людина купуватиме йодовану сіль та повноцінно харчуватися – овочі, фрукти – то цього буде достатньо".

За яких симптомів треба звертатися до лікаря?

"До мене звернулася одна пацієнтка зі скаргами, що ніби щось душить у горлі, загальна слабкість, випадання волосся. А ще каже: я б спала і спала. От коли вже таке “спала б і спала б”, то мерщій до лікаря – ендокринолога на консультацію".

Який алгоритм дій щоб потрапити на прийом до лікаря?

"Треба звернутися до сімейного лікаря, отримати е- направлення на безкоштовні консультацію до лікаря – ендокринолога, на УЗД щитовидки у наш Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення. А також здати аналізи на гормони щитовидної залози, антитіла".

Чи стали люди свідоміше ставитися до свого здоров’я, на Ваш погляд?

"У мене була пацієнтка, яка лише у 40 років вперше звернулася до ендокринолога. На противагу є такі жінки, що приходять самі, бо лише планують вагітність та хочуть обстежитися. В основному сучасні молоді жінки добре поінформовані і стежать за своїм здоров’ям. Водночас є такі, що ще вірять, що, намалювавши йодовану сіточку, все зміниться. Доводиться переконувати".

Джерело: Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА

Читайте також