Які роботи можна провести в саду у липні?

відкриті джерела

Липень – екватор літа. Кожен господар та садівник насолоджується результатом своєї праці.

Основні роботи в саду у липні

Ставимо опори для плодових дерев. Це можуть бути й примітивні рогатини, і збиті з дощок конструкції на зразок швабри. А можуть бути й складніші рішення в вигляді прив’язаного до стовбура товстого бруса, від якого розходяться дротові розтяжки, що підтримують гілки.

Полив плодово-ягідних культур

Поряд зі зростанням плодів паралельно закладаються бруньки майбутнього сезону. Тому потрібно забезпечити дерева всім необхідним. В першу чергу, водою, адже липень вважається найспекотнішим місяцем року, і недостатній або неправильний полив в цей період, позбавить вас великого врожаю в наступному році.

Підживлення

Плодоношення і закладка плодових бруньок забирають багато сил у рослин. Тому варто вносити органічні (настій гною, курячого посліду, настою з бур'янів) добрива або комплексні мінеральні. Пам'ятайте, що добрива, які містять велику кількість азоту, можна вносити до середини липня, а в південних регіонах до кінця липня. Не пізніше! Це тому, що велика кількість азоту стимулює рослини до зростання. З’являються нові пагони, які не встигнуть дозріти й підготуватися до зими. Гілки, які не дозріли, взимку, швидше за все, вимерзнуть.Тому слід вносити добрива багаті на фосфор і калій.

  • Малина - якщо підгодівлю кущів не проводили в червні, тоді на початку липня під кожен кущ вносять добрива, приготовані із 10 л води + 10 г хлористого калію + 40 г подвійного суперфосфату + 20 г сечовини. Ґрунт під кущами потрібно ретельно розпушити.
  • Смородина - кущі необхідно підживити рідким гноєм, приготованим із розрахунку на 10 л води 2-3 кг гною, до розчину додають 10 г сечовини, після чого поливають кущі.
  • Аґрус - на початку липня внести під кожен кущ до 400 г дерев'яного попелу і сульфату амонію в розмірі 40 г. З кінця липня підживлювати аґрус припиняють.
  • Полуниця до цього часу вже віддає перший (або єдиний в одноразових сортів) урожай. Грядки корисно прополоти від бур'янів, верхній шар ґрунту замульчувати, після чого з кущів видалити старе листя, а самі кущі підгорнути. Підживити торішнім перегноєм - його розкидати на полуничних грядках. Можна внести в ґрунт подвійний суперфосфат - добриво сприяє утворенню квіткових бруньок у ремонтантних сортів. Хворі кущі полуниці або суниці обробити спеціальними засобами, при виявленні нематоди - кущі необхідно знищити, а лунку в землі продезінфікувати окропом.

Обрізка і прищіпка

На молодих саджанцях ближче до серпня варто прищипнути або вкоротити пагони, так вони краще визріють. Постійно стежити та видаляти вовчки й кореневу поросль. Забираючи багато сил у дерев і кущів, вони не принесуть ніякої користі.

Окулірування

У липні починається період, коли можна робити найпростіше з щеплень – окулірування. Цей вид щеплення доступний навіть садівникам-початківцям. Головне, визначити момент, коли йде активний рух соку. Спробуйте зробити невеликий надріз кори на гілці, і перевірте, чи добре відшаровується кора. Якщо легко, то саме час робити. Щеплені вічка вже через 2-3 тижні можна перевірити й зрозуміти – прижилися вони чи ні. Якщо щось пішло не так, і вічко засохло, у вас ще достатньо часу (до кінця серпня) для повторної спроби.

Боротьба зі шкідниками й хворобами

Кожен садівник визначає сам, якими препаратами (хімічними, біологічними, народними) боротися зі шкідниками й хворобами. Але обов’язково слід пам’ятати, що після обробки до збору врожаю повинно залишатися мінімум два, а краще – три тижні.

Посадка нових саджанців

Садити саджанці можна тільки з закритою кореневою системою (контейнерні) і посадку їх потрібно провести особливо ретельно і швидко, не пошкодивши кореневої грудки. Висаджені рослини регулярно поливати й по можливості притінити від яскравого сонця.

Живцювання

На ягідних кущах зріє урожай і це найкращий період для розмноження. Живці добре вкорінюються в тінистому місці, і вже до осені ви будете мати цілком сформовані саджанці.

Джерело.

Читайте також