Які рослини ще не пізно висадити та посіяти влітку

Ілюстративне фото

У вас порожні грядки? Не турбуйтеся, є маса культур, які можна сіяти і висаджувати навіть в липні. Тоді без врожаю точно не залишимося.

Картопля

Картоплю можна садити хоч до самого серпня. Ранні сорти дозрівають через 45-55 днів, середньостиглі — через 60-80 днів. Тож садити можна — до морозів урожай отримаємо. Інша справа, що в нас її намагаються садити якомога раніше, щоб повніше використовувати зимові запаси вологи і весняні дощі. Або в другій половині літа — щоб формування бульб довелося на прохолодний вересень, інформує Ukr.Media.

Морква

Не зійшла морквина? Не біда... треба купити насіння від трьох різних виробників, щоб біда не повторилася, і посіяти на грядку як зазвичай. Просто поливати доведеться через день. Річ у тім, що весняна морква йде на пучкову продукцію для літнього споживання. А посіяна влітку годиться і для зимового зберігання — такий урожай відмінно лежить до весни.

Буряк

Йому достатньо пари місяців, щоб віддячити урожаєм. Звичайно, коренеплоди будуть не такими великими, зате більш солодкими, ніж від весняного посіву. Посіяні влітку коренеплоди можна спокійно зберігати всю зиму.

Бобові

Горох, боби, квасоля... Зазвичай вони дозрівають вже через 60 днів. Тож до заморозків встигнуть віддати урожай. Інша справа, що горох літню спеку переносить не дуже добре. Тому його сіють навесні і восени, коли прохолодніше і дощі перепадають.

Квасоля більш теплолюбна і посухостійка і літні посіви у неї проходять більш успішно.

Капуста

А ось капусту пізніх сортів висаджують саме в червні. Так, жаркувато, але посіви можна прикрити затінюючою сіткою 40-50%. Цвітна капуста боїться спеки і літо може просидіти порожньою, а у вересні закладе головку. А ось Пекінська капуста влітку викидає квітконоси. Тому сіяти її можна тільки навесні і восени.

Кабачки, гарбузи і патисони

Ось ці культури спокійно ростуть при червневих посівах. Треба тільки поливати їх грядки, щоб сходи не загинули. Ще один хороший пасажир для червневих посівів — огірок. Якщо сіяти його щомісяця, то будемо завжди з огірками, навіть коли ранні посіви вже загинуть від хвороб. Треба лише не забувати обприскувати рослини фунгіцидами, поки вони ще не плодоносять.

Зелень

Гріх не посіяти зелені культури. Їх можна сіяти кожні два тижні. Віддати урожай вони встигнуть в будь-якому випадку. Проблема лише в тому, щоб отримати сходи. Тут треба і притемняти, і поливати частіше.

Читайте також