Які сорти туї варто садити на своїй ділянці: перелік та характеристики

Навесні власники ділянок традиційно купують різні саджанці рослин, щоб прикрасити клумбу чи композицію. Хвойні рослини останні кілька років є популярними, в першу чергу, через густу зелену крону. Серед хвойних варто виділити туї, які часто використовують як у створенні живої огорожі, так і у створенні композицій. Такі зелені "кулі" чи "колони" стануть чудовим фоном або родзинкою саду.

Однак, не всі туї є простими у вирощуванні та невибагливими. Крім того, є сорти туї, які вигоряють на сонці та втрачають соковитий зелений колір хвої. Які сорти туї варто обрати для свого саду - читайте у статті.

1. Туя західна "Колумна" - один із найпопулярніших сортів, що відрізняється елегантністю та невибагливістю. Виростає до 8-10 м у висоту, діаметр крони становить 1-2 м. Підходить як для оформлення алеї, так і для живоплоту. Витримує зниження температури до –40 С.

2. Туя західна "Смарагд" — вічнозелена рослина, крона якої за своєю формою нагадує піраміду. Колір хвої — яскраво-зелений. Висота дорослої туї коливається в діапазоні від 2 до 2,5 м.

3. Туя західна "Брабант" — вічнозелене дерево колоновидної форми. Гілки крони — розлогі, але компактні. Доросле дерево досягає до 20 м у висоту. Довговічне: може рости близько 800 років. 

4. Туя західна "Даніка" - кулястий щільний дуже повільноростучий маленький кущ. У віці 20 років 0,5 м. висотою. Доросла рослина 0,6-0,8 висотою і 1 м. шириною. Хвоя блискуча світло-зеленого кольору, взимку трохи буріє.Рекомендується для маленьких присадибних ділянок, кам'янистих садів і для живих бордюрів. Зона зимостійкості 5А.

5. Туя західна "Глобоза" - популярна куляста форма туї. Зростає повільно додаючи щороку близько 5-10 см., у віці 10 років досягає до 1 м. в ширину і висоту. Доросла рослина 1,5 м. висота і ширина. Гілки короткі численні сильно розгалужені, прямі, розростаються рівномірно, покриті сірувато-зеленою хвоєю, на молодих приростах світло-зелена, взимку набуває бронзово-бурий колір. Рекомендується висаджувати в складі великих композицій. Зона зимостійкості 5А.

Читайте також