Які спеції корисні для організму і яких варто побоюватись?

Спеції звичні і незамінні в щоденному готуванні, проте деякі поширені в кулінарії прянощі можуть нести шкоду і небезпеку для здоров'я. Фахівці розповіли, як організм взаємодіє з деякими видами спецій, і які з них можна використовувати без побоювань.

Спеції, які можуть бути шкідливими і небезпечними для здоров'я деяких людей

Гвоздика є невід'ємним елементом приготування м'яса і риби, проте через її властивість викликати сонливість, фахівці радять бути з нею обережнішими.

Кориця є улюбленою добавкою для десертів багатьох господинь, деякі також додають пряність у свої напої. Фахівці радять бути з нею обережнішими, а причини побоювань полягають в методиці її видобутку і обробці.

Відзначається, що кориця магазинна, подрібнена в порошок, яка при цьому має низьку ціну, не може бути натуральною корицею. Залежно від країни виробництва, це може бути подрібнене листя або інші складові рослини.

Справжня кориця, яку рекомендують використовувати при цукровому діабеті, видобувається з коріння рослини і проходить довгий процес обробки. Найчастіше продукт продається в невеликих трубочках, однак і їх необхідно вміти відрізняти від підробки.

Мускатний горіх у великій кількості може стати причиною утворення тромбів і судоми, тому слід вживати його в їжу дозовано.

Розмарин протипоказаний вагітним: нерідко лікарі акцентують увагу на його здатності викликати скорочення м'язів з подальшим ризиком передчасних пологів або викидня.

Гірчиця, гострий перець і часник не рекомендуються людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, бо вони можуть привести до утворення виразок і подразнення слизової оболонки кишечника.

Корисні спеції, які не несуть небезпеки організму

Існує також безліч спецій, які несуть користь для організму і можуть допомогти в зміцненні імунітету. Подібні продукти рекомендується вживати, враховуючи особливості свого здоров'я.

Кмин надає на організм і шлунково-кишковий тракт заспокійливу дію, завдяки якому поліпшується травлення і швидше проходять запальні процеси. Спецію рекомендують використовувати з жирною їжею, щоб полегшити процес її перетравлення.

Орегано багато господинь використовують рідко в повсякденно житті, проте фахівці відзначають пряність як одну з найбільш корисних. Завдяки сильній антибактеріальній дії, орегано може допомогти заспокоїти запальні процеси і налагодити травлення.

Імбир відомий своїми властивостями, завдяки яким він може допомогти зміцнити імунітет, позбутися паразитів і впоратися із захворюванням на етапі його розвитку. Лимонний чай з додаванням імбиру вважається ефективним засобом для зміцнення організму, проте людям, що страждають гастритом, захоплюватися даним продуктом не рекомендується.

Підвищити імунітет і збагатити організм вітамінами може допомогти солодкий перець. Завдяки насиченості різними корисними мінералами і мікроелементами, перець допомагає впоратися з сезонним дефіцитом вітамінів і зміцнити імунітет.

За інформацією Ukr.Media.

Читайте також