Які українські вина варто спробувати кожному: поради сомельє

Український ринок вин стабільно розвивається. Сомельє із Рівного Віта Дмитренко розповідає, що це ще не найвищий рівень і попереду чекає солідний шлях. З часом все більше рівнян хочуть розумітись в алкоголі.

«Багато рівнян хоче знати, як вибрати вино в магазині, хочуть знати, як підібрати вино до їжі, хочуть розуміти правила етикету. Заклади громадського харчування – місця, які і несуть культуру харчування, напоїв, гастрономії тощо. Як це все відбувається у ресторанах, так воно потім плавно переходить і в побут, - розповідає Віта Дмитренко. - Такі ж продукти з’являються на полицях магазинів. Якщо у ресторанах з’являється попит, то відповідна група товарів з’являється у продажу для всіх».

Віта Дмитренко. Фото зі сторінки ресторану "Виноград".

Які алкогольні напої українського виробництва варто спробувати, радить Віта Дмитренко.

Leleka Wines

Вино з українською душею. Це 6 видів вин: Chardonnay, Cabernet, Merlot, Red Semi-Sweet, Pinot Gris та White Semi-Sweet, ідеальна підбірка, щоб кожен знайшов саме те, що йому до вподоби.

Шабо

«У них величезний асортимент, серед якого можна вибрати на будь-який смак. «Шабо» виготовляють як видатні вина, так і вина для повсякденного вживання. Рекомендую, і в магазинах при виборі рекомендую звернути увагу на сорт винограду «Тельті Курук».

«Тельті-Курук» із турецької перекладається як «лисячий хвіст». Така назва сорту пов’язана з формою грона. Ба більше, Тельті-Курук автохтонний сорт винограду, який ще в V столітті вирощувався давніми мешканцями південної частини України. Для тих, хто тільки відкриває світ вина, цей представник може бути трохи складним для розуміння. Аромат із келиха не вистрибує, а розкривається поетапно. Звучить не зовсім поетично, однак поєднання квітів та присмаку холодного мокрого каменю пасує найкраще.

46 Parallel Wine Group

Українська виноробна компанія, яка створює вина високої європейської якості, гідні бути візитною карткою України на світових ринках. Вина створені виключно з українського винограду, який народжується на 46-ій  паралелі - в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Компанія представлена двома брендами: преміальним46 Parallel та сучасним, емоційним брендом Apostrophe.

Колоніст

Вина «Колоніст» вироблені з винограду, вирощеного на східних схилах найбільшого прісноводного озера в Україні – Ялпуг. Завдяки похилим схилам виноградники отримують подвійне сонячне проміння – від сонця та віддзеркалене від поверхні озера, а також гарно продуваються вітрами

«Особливої уваги заслуговує виноробня Колоніст. Крім фантастичних вин, що створюють націй виноробні, вони роблять бальзамічний оцет і олію із виноградних кісточок. Це фантастичні речі», - запевняє Віта Дмитренко.

Також при виборі вин обов’язково зверніть увагу на торгову марку Villa Tinta, а саме їх вина «Одеське чорне», «Сухолиманське», «Іршаї Олівер».

Неодмінно скуштуйте вина Beykush Winery, Biologist, Father`s wine, а також Chateau Chizay.

Ринок українських вин розвивається у хорошому темпі. Тож, спробувати варто кожне, адже кращий спосіб дізнатися власні винні вподобання - скуштувати.

Читайте також