Які виклики чекають на місцеве самоврядування Рівненщини після виборів?

Сьогодні, 29 жовтня, під час брифінгу у Рівненській ОДА голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас розповів про виклики, які чекають на місцеве самоврядування після виборів.

Спікер прокоментував, коли почнуть діяти нові райони.

"Перш за все, хотів би звернути увагу на те, що ми отримали новий адміністративно-територіальний поділ територій областей, районів і територіальних громад. Наразі, в межах новоутворених територіальних громад та районів будуть проведені так звані реорганізації юридичних осіб, які існували до цього. Крім того, одним із викликів є безперервне функціонування органів місцевого самоврядування і виконавчих органів, які мають забезпечити необхідні та якісні адміністративні послуги", - зазначив пан Курилас.

За його словами, наразі ще відбувається процес підрахунку і встановлення результатів голосування.

"Я хотів би звернутися до територіальних виборчих комісій, щоб вони не затягували цей процес, оскільки потрібно утворити відповідні ради у щонайменше двох третинах їх складу, щоб провести відповідні сесії. Пам'ятаємо, що наразі відбуваються процеси з формування бюджетів на наступний рік.

Голова обласної ТВК повідомив, що багато роботи полягає в тому, щоб юридично отримати все майно від тих територіальних громад, які будуть входити в межі нових утворень. Це стосується і тих районів, які будуть об'єднані в один район.

"Тут буде багато такої юридичної, кадрової і організаційної роботи. З 1 січня 2021 року повноцінно будуть функціонувати і забезпечувати життєдіяльність всіх необхідних органів та структур, які забезпечують надання адміністративних послуг. Для того, щоб прийняти всі необхідні рішення наразі очікуємо підтримки депутатського корпусу, який має прийняти необхідні законопроекти. Наголошу, що асоціація міст України, яка захищає інтереси органів місцевого самоврядування спільно з депутатами розробили відповідня законопроекти. Наразі очікуємо їх прийняття, які визначать процедуру реорганізації, питання з передачею майна зі спільної власності громади до комунальної власності територіальних громад.

Василь Курилас наголосив, що ці процеси мають відбутись найближчим часом. 

Читайте також