Якщо 19 квітня - безвітряно, то урожай буде багатим

http://sjogodni.org.ua

Іменинники дня: Євтихій, Платонида, Ярема, Мефодій, Григорій, Павло, Севастян.

Зазвичай саме по погоді цього дня судили про те, яким буде урожай ярих, овочів, конюшини, хліба. Говорили 19 квітня: «Якщо на Євтихія безвітряно — ранні хліба рясно народяться, а Ярема вітряний — хлібні колосся зіб’є». Також спостерігали за дикими качками. Якщо вони 19 квітня були вгодованими, то весняні дні будуть довгими.

Зазвичай до цього часу в садах починали повсюдно цвісти яблуні, а їх зазвичай співвідносили з дівочою красою, невинністю. Часто весільна пісня, в якій був присутній символ яблуні, асоціювався з нареченою. Дівчата іноді ворожили на судженого, стежили за прикметами, багато з них займалися підготовкою приданого, готувалися до весілля.

У православній церкві 19 квітня відзначають день святого Євтихія, який за життя мав безліч зцілень і чудес. Наприклад, одного разу до нього за допомогою звернулася жінка, у якої постійно народжувалися мертві діти. Саме Євтихій допоміг їй народити двох здорових синів. Після цього до старця звернулися два глухонімих юнаки, яких Євтихій зміг зцілити. Говорили, що коли-то він навіть врятував від раку талановитого художника. По силам йому також була боротьба і з душевними хворобами — до Евтихию приводили божевільних людей, і він виганяв з них бісів. Він не цурався допомоги п’яницям і бездомним, люди, завдяки Евтихию, очищалися від прокази, позбавлялися від алкоголізму та інших вад. Тому, не дивно, що святому Евтихию 19 квітня часто молилися, просили здоров’я для рідних і близьких. Часто для цього ходили в церкву.

Народні прикмети цього дня:

Качки гніздяться в місцях з великою кількістю води — чекай посухи влітку

Безвітряний сонячний день — прикмета до того, що ярі добре вродять

Туман вранці 19 квітня віщує суху погоду до кінця місяця

Вітряна погода — колосся зіб’є, і багатого врожаю не буде

Якщо вітру 19 квітня немає — можна очікувати хороший урожай зернових культур

Історичні події цього дня:

1563 — в Москві почала працювати друкарня Івана Федоровича.

1783 — указом Катерини II Крим приєднаний до Росії. Указ став підсумком тривалого суперництва Російської та Османської імперій за володіння і контроль над стратегічним плацдармом на півночі Чорного моря. Заручившись у 1782 році підтримкою Австрії, наступного року Росія окупувала Крим і маніфест Катерини II лише закріпив фактичний перехід півострова під владу російської корони.

1898 — Конгрес США визнав незалежність Куби і поставив вимогу Іспанії залишити острів.

1941 — німці встановили прапор зі свастикою на горі Олімп у Греції.

1943 — у Варшавському гетто починається повстання, викликане початком депортації залишків тамтешнього єврейського населення. Німецькі окупанти до 16 травня жорстоко придушили повстання, при цьому загинуло понад 14 тис. мешканців гетто.

1967 — члени групи «Бітлз» підписали контракт, яким вони зобов'язувалися не залишати групу протягом десяти років.

1971 — СРСР запустив першу у світі космічну станцію «Салют-1».

1982 — на орбіту виведена радянська орбітальна станція «Салют-7».

2000 — у Центральній Румунії відкрите найбільше в Європі родовище золота.

2005 — Бенедикт XVI став 265-м Папою Римським.

19 квітня народились:

1801 — Фехнер Густав, німецький фізик, філософ, засновник психофізики.

1834 — Оле Евінруде, норвезький винахідник першого у світі морського двигуна внутрішнього згоряння.

1903 — Несс Еліот, американський юрист, який зумів посадити у в'язницю Аль Капоне.

1912 — Сіборґ Ґленн, американський хімік-ядерник, який відкрив плутоній, нобелівський лауреат.

1919 — Олександр Сегаль, український балетмейстер, з 1980 г. — головний балетмейстер Київського театру оперети.

1972 — Рівалдо, бразильський футболіст, напівзахисник «Барселони», власник «Золотого м'яча» 1999 року.

1987 — Марія Шарапова, російська тенісистка-професіонал, свого часу перша ракетка світу.

Цього дня померли:

1824 — Байрон Джордж Ноель Гордон, англійський поет-романтик («Паломництво Чайльд Гарольда», «Каїн», «Дон Жуан», «Пророцтво Данте», «Мазепа»), учасник грецького визвольного руху. В цей день у Греції святкується Міжнародний день солідарності філеллінів.

1882 — Дарвін Чарльз Роберт, британський природодослідник і натураліст, один із основоположників теорії природного добору, автор книги «Про походження видів шляхом природного добору».

1885 — Костомаров Микола Іванович, український історик, етнограф, письменник (історична драма «Сава Чалий», трагедія «Переяславська ніч», монографії «Богдан Хмельницький», «Руїна», «Мазепа», «Останні роки Речі Посполитої»).

1906 — П'єр Кюрі, першовідкривач радіоактивності. Загинув у вуличній катастрофі в Парижі.

1973 — Горбань Микола Васильович, український історик доби Розстріляного відродження, архівіст, письменник; батько відомого вченого Олександра Горбаня, професора Університету Лестера (Велика Британія), директора Центру Математичного Моделювання і кафедри прикладної математики; дід художниці Анни Горбань.

1975 — Удовиченко Олександр Іванович, український військовий і громадський діяч, генерал Армії УНР, віце-президент УНР в екзилі (1954—1961).

2009 — Джеймс Грем Баллард, англійський письменник.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також