"Якщо є пекло на землі — то це Курське СІЗО", — історії двох українських пілотів, яких звільнили з полону

Українські пілоти Іван Пепеляшко й Олексій Чиж з 24 лютого обороняли Київ. О 4-й ранку хлопці почули команду "на борти", за лічені секунди зібрали речі, узяли автомати й на гелікоптері Мі-8 почали виконувати перші завдання.

Видання "Новое время" розповіло історії цих чоловіків, які захищали українське небо та вийшли з російського полону. 

На початку березня чоловіків збили окупанти, — обидва потрапили у полон. Після падіння пілоти отримали переломи ніг. Їх винесло з гелікоптера вибуховою хвилею. Місце падіння Мі-8 оточили БТРи з російськими солдатами. Пілотам вкололи знеболювальні, наклали лонгети, погрузили на бронемашини та вивезли.

У Курському СІЗО вони провели більше місяця, — на підвальному поверсі, — вогкому, брудному і з мишами. У 13-ох камерах розміщувалися цивільні та військовими українці, захоплені в полон. 

Пілоти розповіли, що у день "прийому" працівники СІЗО позабирали у полонених усі речі, аж до хрестиків:

"Здєсь Бога нєт", — говорили вони.

"Я не хочу казати таких гучних слів. Але мені здається, що якщо є пекло на землі – то це Курське СІЗО”, – розповідає НВ Іван Пепеляшко

Сьогодні Іван Пепеляшко й Олексій Чиж уже перебувають на лікуванні в Україні. Найбільше хвилюються, чи зможуть літати далі.

"Напевно, заборона – це найгірше, що ми почуємо, – із сумом каже Пепеляшко", – Сподіваюся, що все буде добре і нам дозволять літати.

Читайте також