"Якщо тест коштує більше 150 гривень, то шукайте іншу лабораторію", - Сафонов про ІФА-тести на Рівненщині

Роман Сафонов

Найближчим часом на Рівненщині хочуть розпочати тестування ІФА-методом осіб з підозрою на коронавірус.

Під час щоденного брифінгу головний санітарний лікар області Роман Сафонов розповів як отримати направлення для ІФА-тестування та яка його орієнтовна вартість.

«Направлення на ІФА-тесту будуть виписуватися по тому ж алгоритму, що і ПЛР. Їх видаватимуть сімейні лікарі, які направлятимуть в лабораторію. Зокрема, для пацієнтів, які планують іти на операцію, для представників Нацгвардії та Нацполіції, періодично медичним працівникам. Якщо ІФА-тестування є позитивним, то досліджується матеріал ПЛР-методом. Саме ПЛР-метод є критерієм діагностичним, який відсіює людей, які перехворіли вже на це захворювання, підтвердить або спростує факт наявності захворювання у людини, яка має позитивний ІФА-тест. При підтвердженні вже виставляється діагноз", - повідомив пан Сафонов.

За словами головного санітарного лікаря, якщо громадянин хоче зробити ІФА-тест без направлення сімейного лікаря, то платитиме за це він сам. Є приватні лабораторії, які проводять такі дослідження.

"Вартість, мабуть, не коректно буде називати. Якщо ви бачите, що лабораторія виставляє за це дослідження більше як 150 гривень, то шукайте іншу лабораторію", - порадив Роман Сафонов.

На Рівненщині такі тести планують здійснювати у 16 закладах області.

"Що стосується державних закладів, то вони будуть проводити дослідження для тих категорій, які я назвав. Ми (Рівненський обласний лабораторний центр - ред.) матимемо можливість проводити такі дослідження вже з вівторка. В цю категорію ще входитимуть лабораторні працівники", - зазначив спікер.

 

Читайте також