Яку рибу і чим ловити у жовтні

Жовтень, напевно, найбільш некомфортний місяць для риболовлі. Все частіше можна спостерігати похмуре небо, дуже часті тривалі дощі супроводжуються холодним вітром. Жовтень - час, коли з ранку на гладі водойм можна спостерігати щільний і білий туман, який тримається до самого сходу сонця, і в підсумку він лягає на збляклу траву у вигляді роси. І з усім цим рибалці доводиться змиритися, адже риболовля набагато важливіше цього дискомфорту.

У жовтні риба вже остаточно починає покидати літні стоянки і збирається в місцях зимових стоянок (вири і ями). Риболовля приносить хороші результати при лові плотви і густери, трохи гірше клює підлящик і язь. На донну снасть можна зловити досить великого ляща.

На глибоких озерах хороше клювання спостерігається в рідкісні теплі дні. Ловиться риба як на тваринні насадки, так і на насадки рослинного походження.

Дрібні річки приносять непоганий улов йоржа, густери, пічкура і уклейки. Більша риба такі місця до жовтня залишає, йдучи на глибину.

З поплавком риболовля в жовтні в основному проходить на місцях, заздалегідь підгодованих і випробуваних. Достатня кількість прикормки дуже важлива в цей осеній час. Так уже склалося, що на ранкових зорях в жовтні риба клює набагато слабкіше, а ближче до обіду клювання стає активніше.

Для поплавочників жовтень - час використання полегшеної оснастки. Доводиться застосовувати чутливі поплавці й полегшені грузила і тонку волосінь. При цьому слід враховувати, що якщо гачок з приманкою буде опускатися на дно аж надто повільно, то насадка буде скоріше за все збита дрібною рибою. Найкраще підійде волосінь з діаметром 0.15 мм.

Серед принад штучного походження в цей час дуже добре працюють мормишки. Риба віддає їм перевагу, залишаючи без уваги звичайний гачок з насадкою. Причому клює як мирна риба, так і хижак. Але тут риболовля ускладнена тим моментом, що не просто підібрати ту саму мормишку, на яку буде хороше клювання, доведеться по-експериментувати. На тихій воді краще використовувати більш легкі мормишки, а на течії більш важкі.

Перед холодами риболовля в жовтні хороша для спінінгістів, досить активно клюють окунь і щука. Але це все ускладнюють вже досить низькою температурою, мерзнуть руки, прихоплює волосінь і кільця на спінінгу. Клює щука, як на маленькі блешні, так і на великі колебалки. При цьому проводка повинна проводитися біля самого дна і не дуже швидко. Щука в цей час тримається на глибині і саме там влаштовує засідки.

Жовтень - хороший час для любителів ловити щуку на кружки, адже осінній жор цієї хижачки не тільки найінтенсивніший, але і тривалий.

Можна сказати, що риболовля в цього місяця хоч і не зовсім комфортне заняття з точки зору погодних умов, але все ж можлива і може бути досить успішною.

За інформацією Рівненського рибоохоронного патруля

Читайте також