Яку вакцину краще обрати в Рівному для щеплення проти кашлюку?

фото - Фейсбук

Проаналізувавши захворюваність на кашлюк у Рівненській області можна зробити два висновки:

Перший (невтішний): Щеплення АКДП вакциною в області проводяться незадовільно. І така ситуація вже не перший рік. В області налічується понад 18 тис. дітей старше року, які вчасно не отримали вакцинальний комплекс проти кашлюку і до цього часу залишаються не щепленими. Як результат, висока захворюваність на кашлюк (яка є найвищою в державі). Про це пише Victor Moroz.

Другий (оптимістичний). Є надійний захист від цієї недуги - це щеплення цільноклітинною АКДП вакциною. Цей висновок випливає з того, що серед захворілих є діти, які повністю щепленні проти кашлюку згідно календаря. Таких є 22 дитини (15% від всіх захворілих). Всі ці діти отримали щеплення вакциною АаКДП із ацелюлярним кашлюковим компонентом (Пентаксим, Інфанрикс, ІнфанриксГекса, Гексаксим тощо). І немає жодної дитини, яка б була повністю щеплена цільноклітинною АКДП.

Лише 5 дітей (із 22) розпочинали вакцинальний комплекс АаКДП, а третє чи четверте щеплення отримували цільноклітинною АКДП. Отже, цільноклітинна вакцина АКДП дає більш потужній та тривалий імунітет і забезпечує найкращий захист дитини від кашлюку. Діти щеплені, згідно календаря, цільноклітинною АКДП на кашлюк не хворіють (принаймні в Рівненській області). Тому, якщо вибирати між цільноклітинною та вакциною із ацелюлярним кашлюковим компонентом, вибір очевидний, це цільноклітинна АКДП.

Цільноклітина АКДП (виробник Індія) в області є в достатній кількості. Щеплення безкоштовні. Раджу не зволікати із щепленями.

Читайте також