Йод: у яких продуктах шукати і як правильно вживати

Йод - це мікроелемент, який необхідний для нормального розвитку і росту людини. Він впливає як на фізичне, так і психічне здоров'я. 

Лікар-ендокринолог Ірина Чикалова розповіла, в яких продуктах міститься йод, для чого він потрібен і вказала його дозування

На своїй сторінці в Instagram лікар-ендокринолог Чикалова Ірина розповіла, що йод насамперед необхідний для нормальної роботи щитовидної залози, через те, що входить до складу гормонів, які в ній синтезуються - тироксину і трійодтірона.

Добова потреба у йоді:

  • діти до 5 років - 90 мкг;
  • діти з 5 до 12 років - 120 мкг;
  • діти з 12 років і дорослих - 150 мкг; 
  • для вагітних і годуючих  - 250 мкг.

Основним джерелом надходження йоду є харчові продукти. Морепродукти здатні накопичувати йод, а ось овочі, фрукти, злаки не можуть. Експерт каже, що вміст йоду в них залежить від кількості цього мікроелементу в ґрунті.

Йод потрібно приймати тільки за призначенням лікаря людям, у яких є порушення функції щитовидної залози, порушення розумового і фізичного розвитку, а також вроджені аномалії.

Зазвичай для профілактики йододефіцитних захворювань досить вживати йодовану сіль, але є окремі групи, для яких дефіцит йоду найбільш небезпечний. Це перш за все вагітні жінки, а також діти до 1 року.

Джерело.

 

 

Читайте також