«З нашої «дієвої кави» усі виходять окрилені, заряджені позитивною енергією і мотивацією», - Ольга Горкавчук, керівниця рівненського осередку «Асоціації жінок України «ДІЯ»

На фото - Ольга Горкавчук

«ДІЯ – це справа для душі, яка дає можливість робити ті добрі справи, які раніше я не могла робити, бо була сама, а тут знайшлись однодумці», - саме так зазначила про Громадську організацію «Асоціація жінок України «ДІЯ» Ольга Горкавчук.  

Рік тому осередок цієї організації з’явився у Рівному, курує його Ольга Горкавчук. 18 листопада 2018 року в нашому місті відбулась перша «дієва кава». Вони називають себе «дієвочками» і зазначають, що дієві жінки відрізняються від звичайних тим, що збираються не для того, аби розказати, як погано діти в школі вчаться, яке купила сусідка платтячко. Дієві жінки, коли зустрічаються, вони вирішують, що робитимуть наступне, куди їдуть, в кого які потреби, які навчання проведуть для себе.


Всеукраїнська громадська організація «Асоціація жінок України «ДІЯ», яка була зареєстрована два роки тому, але загалом дівчата почали збиратись ще з 2014 року, коли розпочалась війна на Сході України, почали повертатись перші поранені і вони зорганізувались, аби допомагати тим хлопцям і дівчатам, які вернулись із фронту, із передової. Усе почалось із Одеси. У сьогоднішній день активно розвивається «ДІЯ» у Кропивницькому, Ужгороді, Чернівцях, Вінниці, Рівному, Тернополі. Величезне коло жінок, які об’єднуються на місцях.

Потім виявилось, що дівчата можуть набагато більше: є ситуації, коли жінки опиняються у складних життєвих ситуаціях і не знають, куди йти. З’явилась ідея, за моделлю європейських подібних організацій, зареєструвати громадську організацію, яка би мала у своїх цілях декілька ключових речей:

  • Підтримка жінок у всіх її розуміннях. Це і підприємливість, допомога жінкам, які опинились у тяжким життєвих обставинах тощо;
  • Формування гендерної рівності, але дуже часто люди плутають гендерну рівність із фемінізмом. Тут говорять про інші речі. Гендерна рівність – це не тільки чоловіки і жінки і їх рівність, то не означає, що має бути 50 на 50. У європейському розумінні – це доступ до рівних можливостей незалежно для всіх людей від статті, віку, релігійних сповідань, кольору шкіри. У тому числі – підтримка людей із особливими потребами.
  • Величезна площадка для спілкування жінок і для обміну контактами.

«Ви знаєте, що у сучасному світі все може вирішитись через 6 рукостискань, а тут ми знаходимось у середовищі, де щось можна вирішити через одне-два рукостискання. Сидячи просто за кавою вирішуються глобальні речі. Жінки хочуть іти в бізнес, жінки хочуть іти в політику, жінки хочуть мати доступ до прийняття рішень на різних рівнях, але разом із тим ми організація – аполітична. Ми не є та чи інша сила, ми просто жінки, які об’єднались, які мають окремі цілі в своєму місті, селі, селищі, ОТГ, - додала пані Ольга. 

Наші осередки створюють навіть на території ОТГ. Окрім Рівного, наш осередок ще є в Повчанській ОТГ (Дубенський район). Жінки об’єднуються на різних рівнях – від маленьких містечок і сіл – до обласних центрів. Усі разом ми маємо спільні цінності, спільне розуміння, куди би ми хотіли рухатись і як би ми хотіли одна одну підтримати. Наразі представництва організації є в 14 областях України, наразі їх 20».

Кожен осередок для себе має окремий напрямок, який він розвиває. До прикладу, на телебаченні в Тернополі реалізують програму «Небайдужі». Вони обирають сім’ю, яка опинилась у складних життєвих обставинах, і допомагають їй. Це допомога - від купівлі холодильника до допомоги в лікуванні тяжких хвороб, шукають спонсорів, меценатів. У Кропивницькому реалізовують проект «Діти, подаровані серцем». Жінки зробили спеціальну фотосесію із дітками із інтернату: запросили аніматорів, запросили фотографів, забрали діток у парк, з ними попрацювали психологи і зробили класні фотографії. Упродовж місяця реалізації цього проекту трьох діток вже всиновили.

«Ми в Рівному вирішили, що будемо допомагати одна одній. Ми проводимо самі для себе навчання. У нас були і кулінарні заняття, серед нас є дієтолог, ми проводимо майстер-класи із психології, круглий стіл із жіночого підприємництва. Є жінки, яким дуже складно зреалізувати свою ідею, якою би класною вона не була. Все тому, що вони не відчувають підтримки, вони не мають інформації та правильних контактів. Коли ми опиняємось у тому середовищі, коли є всі ці три складові, жінка починає щось робити. Ми постійно перебуваємо у середовищі із негативними новинами і суцільним негативом. З нашої «дієвої кави» усі виходять окрилені, заряджені позитивною енергією і мотивацією, - зазначає Ольга Горкавчук.

- У нас є «дієвочка», яка шиє вечірні та весільні сукні. Зараз вона стартує. Їй важливо розібратись, як це юридично оформити. Вона каже: «Я там трішки шию». А треба не так! Ти – початкуючий дизайнер весільної та вечірньої моди. Як ти річ назвеш, тим вона і стане. Жінки, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною – у них один графік, одні турботи. Вийшовши раз у місяць на «дієву каву», жінка знову почувається активною, дієвою, їй хочеться чогось нового, вона потрапляє у інше середовище. Ми зараз вибрали такий напрямок – навчатись, підтримувати одна одну, допомагати, розвивати жіночу підприємність, ділитись своїми здобутками. Поділитись своєю позитивною енергією людина може тільки тоді, коли вона нею наповнена».

Учасниці рівненської «ДІЇ» неодноразово відвідували школи-інтернати, навчально-реабілітаційні центри, будинки для людей похилого віку тощо.

«Ми співпрацюємо із Рівненським центром професійно-технічної освіти. Їх перукарі, фахівці із кулінарної спеціальності і просто небайдужі люди допомагають нам і їдуть із нами. Є люди, які купують засоби гігієни, одяг передають. Ми принципово не збираємо гроші. Якщо хтось хоче допомогти, там є потреба у тому і тому. По мірі можливості можете купити ці речі, ми все передамо напряму. Ми стараємось не везти багато матеріальних речей, їх наразі достатньо на відсотків 70-80. Ті люди, які опинились без піклування або які мають особливі потреби, їм не вистачає спілкування в першу чергу. Ми намагаємось привезти емоції! 

У Ясининицький навчально-реабілітаційний центр ми їздили, брали з собою аніматорів із «Артемону», і робили шоу мильних бульбашок. У дітей у очах був захват. Другий раз ми як їздили, то брали з собою ляльковий театр. Вони зробили нам  пільгову вартість за виставу, діткам показали «Колобка». Перед візитом ми говоримо із директором закладу, що потрібно, яке, скільки і намагаємось підключити небайдужих людей. Але в основному намагаємось привезти емоції».

28 листопада відбудеться «День дієвої жінки» - свято, яке започаткувала Асоціація. У цей день кожна філія робитиме хоча б одну добру справу. Одеські «дієвочки» поїдуть до дівчаток у інтернат із особливими освітніми потребами, тернопільські - до ветеранів АТО і в хоспіси, чернівецькі відвідають будинок людей похилого віку. Рівненські «дієвочки» вирішили зробити паралельно декілька поїздок. Зокрема, в інтернат до діток в Олександрію, де проведуть майстер-класи і психологічні тренінги, в Тучинський інтернат поїдуть із перукарями, паралельно із тим – у Клевань, у спеціальну школу №2, де проведуть кулінарні майстер-класи. Крім того, планують відвідати будинок людей похилого віку в Здолбунів, де проведуть лекцію про здоров’я.

 

Читайте також