З неплатників аліментів Рівненщини стягнули 26 млн грн

26 383 663 грн аліментів стягнули у 2018 році (станом на 10 травня) державні виконавці Рівненської юстиції на користь більше 15 тисяч дітей. З них, у зв’язку із застосуванням до боржників новацій Закону #ЧужихДітейНеБуває – 10 675 295 гривень.

– Закон #ЧужихДітейНеБуває забезпечив виконавців дієвими засобами впливу на батьків, які не хочуть добровільно утримувати своїх дітей і відповідально ставитися до виконання батьківських обов’язків. Завдяки його прийняттю результативність роботи виконавців значно збільшилась, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Микола Станіщук.

З початку дії законодавчих нововведень з 6 лютого державні виконавці винесли 4 053 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України; 4072 постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Складено 247 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КУпАП, з яких направлено до суду 200. Суди винесли 12 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Зазначимо, що другий пакет законодавчих ініціатив щодо посилення відповідальності за несплату аліментів запроваджує ще жорсткіші засоби стимулювання батьків до сплати аліментів. Серед новацій: 

- необхідність для претендентів на керівні державні посади надавати довідку про відсутність боргу та можливість звільнення з держслужби неплатників, які забули про своїх дітей більше, ніж на 12 місяців;
- збільшення мінімальної суми виплат на дитину;
- автоматичний арешт коштів боржників;
- притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт;
- звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе»-батька або матері у випадку несплати останніми аліментів понад 3 роки та низка інших новацій.

Читайте також