З нового року ліки на Рівненщині не потребуватимуть маркування за стандартом SI

фото ілюстративне

З 1 січня 2019 року українські ліки не потребуватимуть обов’язкового маркування за стандартом SI. Ліки залишатимуться в обігу із затвердженим маркуванням. Про це повідомляє сайт МОЗ. 

Наказом Мінекономрозвитку від 18.12.2018 № 1938, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.12.2018 за № 1477/32929, відтерміновано введення в дію наказу Міністерства економічного розвитку та торгівлі України № 914. МОЗ України веде перемовини щодо доцільності поширення дії  вимог наказу МЕРТ № 914 на сферу лікарських засобів.

Відповідно до Конституції України державною мовою в Україні є українська, тому цілком природно, що позначення одиниць вимірювання медикаментів та їх складових зазначені українською мовою.

МОЗ України вважає, що зміна мови написання міжнародних позначень одиниць вимірювання при маркуванні лікарських засобів, в тому числі дозування, є недоцільною та може стати незрозумілою для пацієнтів.  

Позиція Міністерства не суперечить євроінтеграційному напрямку України, зокрема - положенням статті 58 Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Міністерство економічного розвитку та торгівлі не є уповноваженим органом у сфері регулювання обігу ліків. Наразі ведуться перемовини з метою вивести лікарські засоби з сфери дії з наказу МЕРТ № 914.

Читайте також