З початку року на Рівненщині під час перевірок виявили більше 30 неоформлених працівників

фото ілюстративне

Боротьба з «тіньовою» зайнятістю та виплатою заробітної плати без оподаткування сьогодні серед пріоритетних напрямів роботи Державної податкової служби України. Адже від надходжень до бюджетів за рахунок оподаткування доходів, які отримують громадяни, залежить вчасне фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, оборони, безпеки, культури, забезпечення надання грошової допомоги багатосімейним і малозабезпеченим громадянам та інших виплат соціального напряму. 

Крім того, «тіньова» зарплата має негативні наслідки для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, - права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Також громадяни втрачають пенсійний стаж та можливість отримання допомоги у разі втрати роботи. 

Головним управлінням ДПС у Рівненській області протягом січня - вересня 2019р. встановлено 94 випадки порушень підприємствами та фізичними особами – підприємцями виплати заробітної плати (або інших доходів) громадянам з порушенням діючого податкового законодавства. За результатами проведених перевірок додатково донараховано до бюджету 46101,6 тис. грн. ПДФО, 2786,7 тис. грн. військового збору та 11818,2 тис. грн. єдиного внеску. 

Протягом січня - вересня 2019 р. за результатами здійснених ГУ ДПС у Рівненській області перевірок виявлено використання праці 32 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин. 

Головне управління ДПС у Рівненській області

 

Читайте також