З Рівного в райони доведеться платити більше: відомо, коли може зрости ціна на проїзд по області

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Вже найближчим часом жителям Рівненщини доведеться платити більше за проїзд у міжміських маршрутках та автобусах. В управлінні інфраструктури та промисловості Рівненської облдержадміністрації розглянули пропозиції перевізників та готуються до кінця тижня встановити новий тариф.

За словами заступника начальника управління Віталія Харковця, востаннє вартість проїзду у міжміських маршрутках на Рівненщині підвищували у 2018 році. Дотепер діє тариф у розрахунку одна гривня за один пасажирокілометр. Перевізники пропонують встановити новий тариф на рівні 1,59 грн за 1 км, однак в ОДА запевняють, що настільки різкого зростання не буде.

- Однозначно будемо шукати золоту середину, щоб було менше фінансове навантаження на людей. І щоб перевізникам було добре, і населенню. На даний час можна і дві гривні за кілометр поставити, але це буде тягарем для всіх. При формуванні тарифу ми будемо враховувати соціальну складову і фінансову спроможність населення. Однозначно 1,59 грн за пасажирокілометр не буде, але і теперішній тариф не забезпечує рентабельності, - розповів Віталій Харковець.

В управлінні інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА кажуть, що самовільно ніхто з перевізників тариф не підвищує, оскільки потрібно дотриматися певної процедури. Необхідність підвищення вартості проїзду мотивують цілою низкою факторів.

- За цей період відбулося зростання заробітної плати на 61%, пішов ріст паливно-мастильних матеріалів на 8%. Зросли у вартості гума, стоянка, технічний огляд. Однією з підстав збільшення вартості проїзду є зниження пасажиропотоку на 43%. Всі ці фактори призводять до того, що протягом року на адресу управління надійшло близько 30 заяв від перевізників щодо припиненння перевезення на окремих маршрутах чи рейсах, - додав заступник начальника управління інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА.

Керівництву автостанції "Чайка" нових таблиць вартості поки не надавали. Начальник АС Олександр Рашкевич зазначив, що усі рейси виконуються згідно розкладу, лише у вихідні дні деякі перевізники скорочують частоту відправлень маршруток. Що ж до вартості проїзду, то навіть в одному напрямку ціна може коливатися. 

- Левова частина пасажирів розраховуються у водія. Між самими водіями відбувається конкуренція. Кожен намагається на фоні зменшення пасажиропотоку заманити до себе пасажира знижками, пільгами - ось така боротьба за виживання, - розповів начальник автостанція "Чайка" Олександр Рашкевич.

Жителька Березного Світлана щодня добирається на роботу у Рівне маршруткою. Наразі платить за проїзд в одну сторону 60 гривень. За приблизними підрахунками, тариф може зрости на 10-15 гривень. Дівчина бідкається, що такі зміни суттєво вдарять їй по кишені.

- Подорожчання вартості проїзду зажди впливає на суспільство, а особливо на людей, які змушені добиратися громадським транспортом до свого місця роботи. Навіть незначне збільшення ціни б'є по кишені і, звісно, що на міжміських сполученнях ціна зросте не на дві гривні. Мені особисто цікаво, як таке рішення обґрунтують і чи буде це якось регулюватися, чи як часто буває – перевізники ставитимуть ціну стихійно, - говорить дівчина.

В управлінні інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА зазначили, що у найближчі дні мають проаналізувати всі розрахунки, а також погодити таблиці вартості. Можливо, нові тарифи встановлять вже цієї п'ятниці. 

Читайте також