За 70 років - лише 20 випадків: у жінки з Рівненщини виявили рідкісне захворювання

До спеціалістів Центру серця та судин у Львові звернулась 38-річна жителька Рівненської області. Два місяці тому жінці діагностовали тромбоз глибоких вен правої нижньої кінцівки, викликаний утвором у паховій ділянці. Сам утвір було виявлено під час діагностичної лапароскопії, більше того, він щільно зростався з стегновими судинами. Тоді медики обстежили хвору методом МРТ, за результатом якої виникла підозра на інше рідкісне захворювання – кисту каналу Нука. Про це повідомили у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

"Після повторного огляду вже у Львові нашими медиками відділення судинної хірургії, утвір було розцінено не як кисту каналу Нука, а як вкрай рідкісну адвентиційну кисту стегнової вени – кисту, що розвивається із стінки самої судини. Хворій необхідно було якомога швидше провести оперативне втручання. Проте така операція — вкрай складна та ризикована через щільність з'єднання стінки кисти та стегнової вени, тому вимагала ювелірної точності рухів, інакше — можна пошкодити судину", - йдеться у повідомленні медиків.

Хірурги вирішили боротись за здоров'я та життя молодої жінка та провели операцію. Післяопераційний період пройшов без ускладнень. Пацієнтку ще чекають планові огляди, що оцінити віддалені результати ,проте вона уже повернулась додому на Рівненщину.

До слова, за останні 70 років у всьому світі, згідно з міжнародними науковими працями, було зафіксовано лише 20 випадків цього захворювання. І нашим судинним хірургам довелось зіткнутись із ще одним.

Читайте також